Den nya komunstyrelsen för mandatperioden 1/11 2011-1/11 2014 hade sitt första sammanträde under tisdagen.Dagordningen hade 21 punkter men bland de mest framåtsyftande var att kommunstyrelsen var mycket positiva till klimat- och energirådgivare Tommy Lindströms föredragning gällande det arbete som pågår på många olika nivåer med klimat- och energifrågorna. Öland är redan via Ölands kommunalförbund och samarbetet mellan de sju stora öarna i Östersjön inne i ett samarbete om miljö- och energifrågorna på ett mer övergripande plan.
I Regionförbundet i Kalmar län har vi ett pågående arbete i den Klimatkommission som jag är med i sedan år 2007 för ett fossilbränslefritt län år 2030, vilket har väckt en hel del positiv uppmärksamhet.
Kommunstyrelsen beslutade nu formellt att Borgholms kommun liksom cirka 2000 andra kommuner i Europa skall underteckna borgmästaravtalet. Det är ett avtal som innebär att vi vill gå längre än att uppfylla de mål som fastställts av EU till år 2020. Vi vill minska koldioxidutsläppen med minst 20% och genomföra en åtgärdsplan för hållbar energi inom de verksamheter som faller inom våra ansvarsområden.
Vi åtar oss att utarbeta en grundläggande utsläppsinventering, lägga fram åtgärdsplaner för hållbar energi samt göra allt vi kan för att få medborgarna och företagen i kommunen aktiva i energi- och miljöbesparande åtgärder.
Vi skall lämna rapporter och dela med oss av våra erfarenheter till andra kommuner.
Mycket av det ovanstående görs redan. Vi har bidrag från regeringen til ltjänsten som klimat och energirådgivare och Tommy är en verklig eldsjäl i dessa frågor.
Det projekt som genomförts gällande energibesparingar i IFK Borgholms verksamhetslokaler har nu blivit ett nationellt projekt. På Energimyndighetens konferens som vi nyligen deltog i konstaterades att det finns mycket pengar att spara på minskad energiförbrukning i såväl privat som företag och offentlig sektor.
Cirka 20% kan man sänka kostnaderna med hjälp av olika investerings eller underhållsåtgärder.
Tommy finns tillgänglig som klimat och energirådgivare för såväl privatpersoner som företag och vi hoppas och tror att det finsn ett stort intresse bland invånarna. Åtgärdsplanerna för klimat och energiarbetet är på gång.
Det vore egentligen roligt att veta hur mycket eldningsolja vi i Borgholms kommuns offentliga lokaler liksom privatpersoner kunnat spara bort tack vare de fliseldade fjärrvärmeverken i Borgholm och Löttorp, vi började bygga det första redan år 1993. Borgholm Energi började satsningarna på vindkraft redan i slutet på 1990-talet. Rälla skola byggdes med pelletspanna och vi har steg för steg bytt ut gamla oljepannor i kommunala verksamhetsfastigheter på landsbygden samt förbättrat ventliationsanläggningar, byggt med energisnåla fönster, Borgholms kommun har flest andel miljöbilar av kommunerna i Kalmar län, Elcykel finns att låna på biblioteket för den som vill prova, elbilsladdningsstolpe finns bakom kyrkan i Borgholm, solfångare till varmvatten på Åkerbohemmets tak, Slottsskolan byggs med solceller för elproduktion. Hörninge mosse är återskapad som våtmark i samarbete med markägare o länsstyrelse osv. Men det finns alltid mycket mer man kan göra.
Borgmästaravtalet ger oss nu möjlighet och motivation till att gå vidare i det viktiga klimat- och energiarbetet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar