torsdag 20 januari 2011

Borgholms kommun överklagar Länsstyrelsebeslut

Efter möte med Länsstyrelsen företrädare har Borgholms kommun beslutat att uppdra till miljö o byggchef Göran Borgö att överklaga Länsstyrelsens beslut gällande Natura 2000-prövningen gällande planerade investeringar på Ekerum Golf&Resort. Pressmeddelandet som miljö o byggchefen skrivit med anledning av detta bifogas här.


2011-01-12
Pressinformation

”Skötseln inom Ekerum värderas lågt i Natura 2000 prövning. Kommunen överklagar beslutet”

Borgholms kommun överklagar Länsstyrelsens beslut om tillstånd för programområdet Ekerums golfbana om påverkan på Natura 2000-området Halltorps hage (enligt MB 7:28 a §). Kommunen överklagar Länsstyrelsens beslut på flera punkter och ansöker om anstånd till den 9 februari för att utveckla grunderna ytterligare.

Inför planeringen av bebyggelse inom Ekerum har expertunderlag tagits fram för att främja naturen vid Ekerum och stärka områdets betydelse för omgivningarna till Ekerum som t.ex. Halltorps hage. Underlaget förtydligar dels hur hänsyn kommer att visas och dels hur det på sikt kan förbättras genom skötsel. Underlaget används för anpassning av planerade åtgärder.

Det har utarbetats en skötselplan som avsågs prövas tillsammans med bebyggelseområden inom Ekerum. Skötselplanen konkretiserar vad som behöver göras för att långsiktigt ta till vara och utveckla naturvärdena. Grundtanken är att funktionalitet i spridningsstråk och habitat inte ska vara beroende av bebyggelseområdena. Förslag till skötselavtal mellan kommunen och bolaget har upprättats, för att reglera ansvar för skötsel då exploatering sker vid Ekerum.

Natura 2000 beslutet innebär att viss bebyggelse och åtgärder är helt tillåtna och andra helt förbjudna. Den omfattande skötselplanen knyts inte upp i beslutet och har värderats lågt i bedömningen. Kommunen hade önskat större genomslag för skötseln i beslutet. Överklagandet omfattar avslagen i beslutet och föreslår Miljödomstolen att även pröva skötseln.



Mer information:
Göran Borgö, miljö- och byggnadschef,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar