För Borgholms kommuns del välkomnar vi i högsta grad resultatet av regeringens tillsatta utredning gällande vistelsekommun. Vi vill jättegärna ställa upp för att hjälpa och möjliggöra för våra fritidshusägare att komma till Öland även när de är i behov av vård och omsorg. Men tyvärr är vår erfarenhet av hemkommunern inte odelat positiv, genom åren har det hänt att hemkommunen har ringt och sagt att ni får se till att den eller den som anländer till sitt fritidshus imorgon har personal och larm på plats när de kommer.... vår personal vill också ha semester, våra chefer behöver också kunna planera vårdbehovet! Det kostar dessutom en hel del att ha extralarm ligga på lager under vintern och det är inte lätt att från en dag till en annan hinna installera dem, om inte fritidshuset har ett fast telefonabonnemang som är öppet så är det dessutom helt omöjligt.
Detta har blivit bättre sedan vi själva i Borgholms kommun började ta initiativ till att i hyggligt god tid fråga de som varit i sitt fritidshus förut om de tänkte komma tillbaka för att ha en liten chans att planera.
Andra gånger har det hänt att när vårdtagare planerat att resa tillbaka hem igen så har hemkommunen svarat att det går inte nu, eftersom vårdbehovet är så stort så behöver deras hemkommun.. ha någon vecka på sig att planera hemkomsten!.
Vid något tillfälle har arbetsmiljön för vår personal i gamla fritidshus varit klart undermålig och efter ett par skadehändelser på personal i samband med lyft i svåråtkomliga förhållanden är det numera ett krav från vår sida att personalen skall ha en rimlig arbetsmiljö om vi skall kunna erbjuda den hjälp och vård som behövs.
Just nu diskuterar vi om det är rimligt att den kommun som har hela skatteintäkten, statsbidragen och mestadels också hela avgiftsuttagsmöjligeheten(maxtaxan) från en vårdtagare skall kunna hänvisa till vistelsebegreppet i alla situationer.
Genom åren har vi haft vårdtagare som i sin hemkommun varit boende inne på särskilt boende med dygnet runt vård men som så gärna velat komma och bo i sitt fritidhus på Öland. Vi har ställt upp under storhelger året runt och under sommarmånaderna, men börjar allt mer fundera över om det verkligen är vad man enligt lagtexten kan hävda en normal vistelse i fritidshuset om det sammantaget blir drygt fyra månader per år när man i vanliga fall bor på "sjukhem" och hemkommunen därmed också gör stora besparingar ( kan t.ex ta in andra vårdtagare tillfälligt) för varje dygn vi i Borgholms kommun tar kostnaden för ett stort antal besök av två vårdare samtidigt dygnetrunt i fritidshuset. I en del fall har vi genom åren också varit skyldiga att ge medföljande anhörigvårdare möjlighet till avlastning och att kunna resa bort från det gemensamma fritidhuset, vilket för kommunens del inneburit skyldighet att ordna en korttidsplats på exempelvis Ekbacka under delar av sommaren.
Inför sommaren 2009 har vi redan ett 30-tal ansökningar om vistelse i fritidshus i vår kommun. Kostnaden beräknas i dagsläget till ca 1,5 miljoner kronor och vi har inte en endaste hemkommun som erbjuder sig att betala ett dugg. (Tidigare något år har bla Falköping betalat halva kostnaden)
Vi ser fram emot en rimlig kostnadsfördelning mellan hemkommun och vistelsekommun som följd av regeringens utredning.
För att få förståelse för denna fråga borde det sannolikt vara ett stort antal ölänningar som är fritidshusägare i exempelvis Nacka, Lidingö och Danderyd.
Visst skulle det väl vara härligt och trevligt för våra äldre öländska pensionärer att oavsett vårdbehov några timmar i veckan/per dag eller dygnet runt kunna få lite välbehövlig avkoppling och semester på äldre dar i Stockholmsområdet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar