Igårkväll sände TV4 nyheterna från Öland. På denna inkopierade weadress kan man se nyhetsprogrammet via weben: http://anytime.tv4.se/webtv/?treeId=901
Här på kommunledningskontoret börjar vi nu lägga lappar med vad vi tror valresultatet blir i slutna kuvert. Jag har slagit vad med min vice ordförande om en hel krona....:)
Å andra sidan så tror jag(men vet inte)att vi har samma känsla bägge två och den är väl egentligen att det är synd att många av invånarna i Mörbylånga kommun sannolikt kommer att rösta nej på felaktiga grunder. De insändare och det uttalanden som den senaste tiden varit gällande ekonomin i Borgholms kommun är riktiga lågvattenmärken och dessutom felaktiga. Våra tjänstemän kommer att bemöta delar av insändarna men vi avvaktar till efter folkomröstningen det finns ingen anledning från vår sida att delta i pajkastningen innan folkomröstningen. Det hade varit bedrövligt om debattnivån hade varit så här låg från bägge håll och om politikerna använt samma dåliga argument som vissa insändarskribenter gjort under senaste tiden.
Det finns som sagt inte egentligen ett ja eller nej utan det är ett ja till en Ölandskommun som naturligtvis även fortsätter sitt samarbete med andra kommuner utanför ön. Eller ett ja till att öka och effektivisera samarbetet mellan de bägge Ölandskommunerna än mer än idagsläget. Ingen av kommunerna klarar framtiden med stängda murar varken åt norr eller åt söder eller mot fastlandet.
Frågan är i grunden om vi skall ha en helt gemensam organisation/administration och bygga något nytt tillsammans eller utöka det samarbete som vi har redan nu.
Tyvärr godkände inte valmyndigheten annat än en glasklart tydlig formulering ja eller nej till en kommun på valsedlarna.
Jag fick av ett mail häromdagen av en av alla våra förenings och samhällsengagerade nyinflyttade 55+ invånare som kommunicerat med den välkände forskaren Gunnar Wetterberg gällande kommunal ekonomi. Han bekräftar att de kommuner som har många inflyttare i äldre åldrar har mycket goda förutsättningar och tror sig minnas att Båstad och Leksand tillhörde de kommuner som klarade sig bäst under 1990-talets krisår.
Det gäller såväl kommunalekonomiskt, näringslivsmässigt och samhällssocialt eftersom så många engagerar sig i det ideella föreningslivet.
Högst statsbidrag är det faktiskt på 90-åriga damer...
Detta mellankommunala utjämningssystem är i högsta grad rimligt eftersom landets landsbygdskommuner inte kan erbjuda den arbetsmarknad och därmed de skatteintäktsmöjligheter som finns i storstäderna.
Medan landsbygdskommunerna däremot bidrar till storstädernas tillväxt genom att många av de ungdomar vi investerat i och gett god utbildning genom åren väljer att bosätta sig på andra platser i landet. Vi välkomnar dem liksom alla andra med längtan till Öland att flytta tillbaka hit igen när de vill i livet. Vi vet att även om de inte kan flytta förrän de blir pensionärer så är de en mycket stor tillgång och positivt tillskott för utvecklingen i vår kommun.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hade jag bott på Öland så hade jag entusiastiskt stött Dig och visonen om en kommun på Öland.
SvaraRaderaJag kan inte tänka mig annat, trist att det blivit kontroversiellt men så blir det tyvärr lätt i dessa frågor.
Jag tror också starkt på färre och större regioner och helst på Kalmar-Jönköping-Östergötland (kanske Kronoberg) tillsammans...., tyvärr även där med ovilliga parter på sina håll.
Tja, här finns återigen många möjligheter, eller svårigheter beroende på hur man väljer att se det..:)
SvaraRaderaVill Skåne som äntligen lyckats lösa infrastrukturfrågorna ända till Österlen även ha Blekinge med på båten?
Vill fortfarande Bo Franck och Växjö hellre tillhöra norra Köpenhamn än södra Jönköping??
Vågar Småland, Öland och Blekinge ta med Östergötland i en ny storregion???
Vi lever i en föränderlig och spännande värld !