På mötet idag i Köpingsvik med utvärdering av midsommar 2009 och start av samarbetet inför midsommar 2010 deltog nästan 25 personer. Det var inbjudna representanter från Företagarföreningen, Svenska kyrkan, Vägsamfällighetsföreningen,Persnäs AIF, Brottsförebyggande rådet, polismyndigheten, socialförvaltningen, kommunledningen och Borgholm Energi.
Samtliga dessa organisationer skall nu utse representanter för att tillsammans med Christer Petersson bilda en mindre arbetsgrupp som sedan återrapporterar till oss andra för första gången den 26/11. Det kommer nämligen att krävas stor beredskap inför midsommar 2010 i Köpingsviksområdet. Det dråp som skedde midsommar 2009 gav en oerhört negativ bild av fylla,slagsmål och bråk som speglas av media över landet gällande midsommarfirande på Öland.
Polismyndighetens Ulf Eriksson och Glenn Adolfsson inledde mötet med en kort summering av midsommarhelgen 2009.
Alla mötesdeltagare är överens om att ungdomarna är mycket välkomna men eftersom mängden ungdomar från hela landet som kommer till Köpingsvik ökar från år till år så måste det ske under mer ordnade former än vad som hitintills varit möjligt.
Ett problem är den stora mängd barn och ungdomar (utöver de campande och nattparkerande besökarna) som med bussar och till fots väller in till Köpingsvik enbart för att festa under midsommarnätterna. Enligt FN:s barnkonvention så är man barn tills dess man fyllt 18 år.
Frågan är bara var alla barn som firar midsommar sjöfulla i Köpingsvik har sina föräldrar någonstans????
Den som köper alkohol till barn under 18 år gör sig skyldig till brott mot alkohollagen.
Borgholms kommun kommer att ändra den kommunala ordningsstadgan till nästa år så att det blir förbjudet på samma sätt i Köpingsvik som det sedan länge är i Borgholm att dricka alkohol på allmän platsmark.
Med stöd av ovanstående två meningar kan poliser som tjänstgör i Köpingsvik under midsommarhelgen använda sig utav den sk Växjömodellen.
Dett är precis vad polisen gjorde på Spring Break i Kalmar och gör på festivaler runt om i landet. Det innebär att man beslagtar och häller ut alkoholen för barn under 18 år som befinner sig på allmän platsmark med alkohol. Man kallar senare barnen till polisförhör i målsmans sällskap med syfte att utreda vem som gjort sig skyldig till brott mot alkhohollagen genom att köpa ut till barnet ifråga.
För att polisen skall klara av att ingripa mot fylleriet bland barn under 18 år krävs det att det är en mindre mängd ungdomar och mer organiserad verksamhet. Vid dagens möte framkom det att alla är överens om att nattparkeringen bakom Smedjan skall vara stängd midsommar år 2010.
Persnäs AIFs funktionärer har gjort ett jättearbete som helt ideellt de senaste åren ställt upp med funktionärer dygnet runt på en parkering i syfte att samla alla ungdomar på ena sidan vägen och därmed avlasta själva bostadsområdena i Köpingsvik den stora mängd vildcampare och nattparkerare som för några år sedan fullkomligt invaderade samhället.
Problemet i dagsläget är att alltfler ungdomar ser nattparkeringen som ett utmärkt alternativ till campingplatserna, i år var den fylld redan på torsdagskvällen.
Det var aldrig tanken. Parkeringen var ett försök att organisera ett problem och ett sätt att välkomna ungdomarna att delta i midsommarfirandet på Öland även under enkla former. Tacket från ungdomarna syns på mina bilder från midsommardagen här i bloggen, då såg denna parkering ut som en svinstia trots att alla bilar fick sopsäckar och det fanns containrar på plats. PAIFs funktionärer jobbade som sjutton för att få parkeringen ren från glaskross och skräp på söndagen.
Lundegårds Camping strax norr om Köpingsvik har plats för fler ungdomar och i år fyllde det på mer än vanligt även där.
Vi inser dock att det kommer alltid att finnas ungdomar som vill vildcampa eller bara nattparkera. Parkeringsvakterna som kommunen anlitar sommartid kommer därför även fortsättningsvis att tillbringa midsommarhelgen i Köpingsvik istället för i Borgholm. Som det såg ut för några år sedan med fullständiga trafikproppar utmed småvägarna i samhället så var det omöjligt för räddningstjänsten att komma fram.
Borgholms kommuns ordningsstadga kommer också att ändras så att det blir förbjudet med ambulerande försäljare även i Köpingsviksområdet.
Bland de frågor som arbetsgruppen har fått i uppdrag att diskutera vidare är:
- Vilka möjligheter som finns till registrering av alla boende inte bara den som checkar in, en del campingar gör det redan idag, andra vill se på olika förslag till lösningar först.
-Samarbete med 5 olikfärgade armband för de 5 olika campingarna för att enkelt se var rejält drogpåverkade människor "hör hemma" och har sina kompisar.
-Belysningsfrågan utmed strandpromenaden.
-Skall man göra som på delar av västkusten införa en gemensam och högre åldersgräns över midsommarhelgen?
-vilka andra former av samarbetsmöjligheter mellan näringslivet och PAIF (som har stora delar av barn och ungdomsverksamheten i Köpingsvik) finns det sommartid.
-finns det något företag som är intresserad av att anordna ett större event en bra bit utanför Köpingsvik som kan göra att ungdomarna känner sig välkomnade dit istället.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar