Så börjar en ganska normal kommunalrådsdag närma sig midnatt och sovdags. Förmiddagens ordförandemöte var som vanligt intressant. Jag försöker hålla ihop samarbetet mellan kommunens nämnder och styrelser genom ordförandeträffar en gång per månad där vi diskuterar aktuella frågor som berör fler nämnder än den egna,ekonomifrågor, utvecklings och framtidsfrågor m.m.m.m.
Eftermiddagen var jag tillsammans med Maria och Claes på ALMI för en dialog om kulturföretagens utvecklingsmöjligheter i Kalmar län.
Kvällens möte i Böda var jättebra. Föreningen som drivit ett Leaderprojekt för att utveckla Böda hamn hade bjudit in till möte under ledning av Gösta Toreld och Lotta på Högbystoppet( och ICA Böda m.m).
På hemsidan www.bodaoland.se kan man läsa mer om projektet och om Böda med omnejd, sevärdheter, företag, föreningar osv.
För några år sedan kom företrädare för camping Öland till kommunerna för att tillsammans hjälpas åt att hitta möjliga lösningar för att tillmötesgå behovet av service och minska konflikterna runt den växande gruppen husbilar som vill bo fritt och inte alls har behov av det stora serviceutbud som finns på dagens campingplatser.
I Borgholms kommun har vi sedan något år tillbaka under ledning av Hasse J på Borgholm Energi AB utvecklat ställplatser i hamnarna. (Numera finns bla tanktömningsstationer på flera platser, även tillgängliga för båtarna förstås.) Något som blivit mycket populärt och även gett en liten liten intäkt i tider då såväl intäkterna från fiskerinäringen som det kommunala behovet av hamnar som infrastruktur avsevärt minskat medan kostnaderna för investeringar och underhåll hela tiden tickar iväg med stora summor. Tore Jonsson m fl hade med sig den fina mässingstavla som Böda hamn fick i Stockholm i somras för utmärkelsen Sveriges bästa ställplats! Härligt!
fd bygglovsingenjör Lennart Bohlin och arkitektstudernade dottern Anna-Karin hade på uppdrag av Bödaborna skissat på ett förslag till hur hamnen skulle kunna bebyggas i framtiden för att ge möjlighet för utveckling, fler arbetstillfällen och mer intäkter i bygden samtidigt som man tillvaratar den vackra miljön och bibehåller de öppna ytorna på ett mycket attraktivt sätt.
Föreningen har också gjort enkätundersökningar bladn både barn och vuxna för att fånga upp så många av synpunkterna som möjligt runt framtiden i Böda hamn.
Leaderprojektet har tillsammans med ett enormt arbete av Bödaborna i styrelsen lagt grunden för gemensamt synsätt på hur man går vidare. Under projektets gång har Bödaborna tillsammans städat,snickrat och fixat runt hamnmiljön och det finns mycket goda förutsättningar för framtiden. Det behövs ett fortsatt enat arbete, där lokala företag aktivt är med och sponsrar,där vi i kommunen hjälper till med det vi kan och har möjlighet till och där alla dem kreativa ideerna som kommit fram i projektet utreds och prioriteras utifrån de resurser som finns för möjliggörande.
Det var ett mycket bra möte!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar