Sitter på bussterminalen i Stockholm, på en rätt obekväm pall :) i väntan på fortsatt transport hemåt efter avslutad konferens med Ungdomsstyrelsen. Milla, Christina och Anette passar på att ta en snabbsväng på stan medan jag försöker jobba ifatt och ringa ifatt lite.
Eftersom erfarenheterna från andra kommuners samarbete med Ungdomsstyrelsen tidigare runt LUPP, en enkät som genomförs var tredje år för att följa upp den lokala ungdomspolitiken, visat sig vara så oerhört viktig ville jag passa på att lägga in lite om dagens konferens här.
Via Regionförbundet i Kalmar län har i stort sett samtliga länets kommuner beslutat att genomföra denna enkät i början av oktober 2009 i årskurs 8 på högstadiet och årskurs 2 på gymnasiet. Själva enkäten tar cirka en timmes lektionstid att genomföra och det är en ganska komplex mängd frågor att besvara för eleverna. Det är viktigt med engagerade lärare i detta arbete och det är naturligtvis viktigast av allt att eleverna finns med i arbetet och känner att det verkligen är viktigt för oss i länet och för vår del i Borgholms kommun att få en samlad bild av ungdomarnas synpunkter och viktiga utvecklingsfrågor. En bild som tack vare LUPP också är jämförbar över åren.
I Kalmar län kommer årets resultat av LUPP att sammmanställas i en rapport av den kände ungdomsforskaren Mats Trondman. Förarbetet leds av Jytte som i vanliga fall arbetar med bla landsbygdsutvecklingsfrågor ur ett ungdomsperspektiv i bla Astrid Lindgrens hembygd.
Det var mycket spännande att idag höra hur Mora kommun utvecklat ungdomars möjlighet till inflytande tack vare LUPP, hur de fått igång ett fungerande ungdomsråd och hittat formerna för demokratidagar och uppföljningsdagar med ett stort antal deltagande ungdomar, politiker och tjänstemän.
Diskussionerna i grupp där Kalmar läns företrädare tillsammans med Eksjö och Jönköping gällande det fortsatta arbetet i vår del av landet var också mycket bra.
Hitintills har 115 av landets kommuner genomfört LUPP eller är på gång in i arbetet i år. Det ger en bred databas för framtidsforskning och jämförelse även i ett nationellt perspektiv men det är då av största vikt med höga svarsfrekvenser och klar planering för uppföljningen.
Det finns också en LUPP för ungdomar 19-25 år som en del kommuner planerar att genomföra, även om detta vore i högsta grad intressant för oss i Borgholm så har det dock visat sig vara så svårt att få in tillräckligt många svar för att enkäten skall vara meningsfull så här får vi fundera ett steg till om vi skall genomföra den eller inte.
Våra kontaktpersoner Milla och Anette jobbar nu på med frågan på uppdrag av kommunstyrelsen. För att markera hur viktigt vi ser på frågan om ungdomars möjlighet till inflytande i Borgholms kommun har vi valt att lägga ansvaret att vara styrgrupp för LUPP på ordförandegruppen. Dvs samtliga ordföranden i nämnder o styrelser som redan har regelbundna möten en gång per månad.
Vi såg ju vilket gensvar det blev bland ungdomarna på den demokratidag som föreningen Ö-kraft anordnade i höstas och hur många medborgarförslag från ungdomarna som lämnades in som direkt följd av den dagen. En del av deras synpunkter har kunnat förverkligas, andra processas vidare inom berörda nämnder.
Mer om LUPP går att läsa på www.ungdomsstyrelsen.se/LUPP
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar