tisdag 16 november 2010

angående pensionärsmatskostnader

Konstaterar att TVintervjun häromveckan med Bo Holmström angående pensionärsmatskostnader klipptes ner ordentligt när den sändes igårkväll. Trist, men man lär sig så länge man lever.

Äldreomsorgsavgiften består av flera delar. Huvuddelarna är hyra, mat och omsorg. Pensionärer som inte har något större eget kapital får upp till 94% av hyreskostnaden betald via statligt bostadsbidrag. Hyran är olika på de olika särskilda boendena beroende på standard och storlek på rummet.

Maten i särskilt boende inkluderar all mat som serveras dygnet runt. Den lagas i Borgholms kommun av vårt helägda bolag Borgholm Energi som tar självkostnadspris 130 kr/dag. Dvs 3900 kronor för särskilt boende där all mat ingår dygnet runt. Den kostnaden diskuteras med jämna mellanrum i politiken. I intervjun sa jag därför också att vi har en ny kostpolicy på gång, vi har flera tillagningskök och därmed inte stordriftsvinster som t.ex Lunds kommun som vi jämfördes med. Vi diskuterar möjligheten av att lägga ut en del matlagning på entreprenad men även att liksom Gotland tillaga maten ute direkt på de särskilda boendena. Maten, kvalitén och matkostnaderna är en i högsta grad levande fråga.

I diskussionen efter intervjun om kvalitén och kostnaderna för den höga andelen äldre i Borgholms kommun sa jag också att det är rimligt att den som har pengar betalar sin avgift i äldreomsorg såväl som inom exempelvis barnomsorg, alternativet är att höja skatten.
Det måste vara bättre att äldre får en god omsorg och god mat än att pengarna läggs på hög till anhöriga. Vi har ändå ett system i Sverige för hur kommunerna skall ta ut avgifter och i det systemet så subventionerar vi i Borgholms kommun istället omsorgsavgiften.

Mitt huvudbudskap i TV-intervjun klipptes alltså bort helt och hållet. Endast 14% av de boende i särskilt boende betalar maxtaenivån för omsorgen dvs 1696:-. Hela 70% av de som bor i särskilt boende i Borgholms kommun betalar inget alls i omsorgsavgift!

Det vore enkelt att göra som i många andra kommuner, sänka matkostnaden och istället kunna ta ut avgift för omsorgen upp till maxtaxenivån. Eftersom maten lagas av en annan juridisk person nämligen det kommunala bolaget så är detta inte möjligt i Borgholms kommun, istället subventionerar vi alltså omsorgsavgiften.
Pensionärer som har högre pensioner får med Borgholms kommuns avgiftsuttag åtskilliga tusenlappar kvar varje månad enligt de räkneexempel jag fått ta del av.
I avgiftsberäkningen läggs 2257 kronor in som förbehållsbelopp. Dvs mellanskillnaden mellan den av Socialstyrelsen framtagna normen för livsmedelskostnad och avgiften för maten i Borgholms kommun, därför subventioneras istället omsorgsavgiften i det sammalagda avgiftsuttaget i Borgholms kommun. Jag visade också journalisten tre olika exempel på pensionärer med olika inkomster.
Det blir komplicerat och märkligt i TV när man inte förstår helheten i avgiftsuttaget som i sig är ett komplicerat system och uppenbart lyckades jag inte förklara det för journalisten ifråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar