torsdag 18 november 2010

Ölands Turistbyrå- tillfälligt telefonnummer 0485-20713

Det har varit ett intensivt arbete de senaste veckorna efter det 91% privatägda Ölands Turist ABs konkurs.

Vi har i Ölands Kommunalförbund lovat att fortsätta den budgeterade finansieringen av själva Turistbyråverksamheten. I och med besluten om fortsatt samarbete med Kalmar och Glasriket runt den av Visit Technology Group ägda webportallicensen så har vi också möjlighet att åter få en auktoriserad turistbyråverksamhet på Öland.

Ölands Näringslivskontors näringslivschef Anders Nyholm leder arbetet med den nya turistbyråverksamheten. Eftersom vi i kommunerna med största sannolikhet även kommer att tvingas infria borgensåtagandet så är uppdraget att hålla nere kostnaderna så långt det är möjligt. Kommunerna kommer däremot inte att ta ledningen i marknadsföringen av Öland utan här måste företagen ta sitt ansvar inför säsongen 2011. Kommunerna kan som vanligt annonsera och kan även via Näringslivskontoret boka deltagande i mässor där medverkande företag står för sina kostnader. Stiftelsen Ölands Bank ställde också upp och var medfinansiär vid mässan Det Goda Köket i Stockholm nyligen.
Jag hoppas och tror att Ölandsmagazinet kommer att få stor respons från företagen på Öland i sitt arbete för att få fram version 1 år 2011 av Ölandsmagazinet lagom till TUR-mässan i Göteborg. Det är viktigt att Öland inte tappar fart på grund av Ölands Turist ABs konkurs!
Ett akut problem idag har varit att konkursförvaltaren inte återöppnade ÖTABs telefonabonnemang i Ölands Kommunalförbunds regi direkt efter konkursen så som vi uppfattade att vi var överens om. De vanliga telefonnumren till Ölands Turist AB är nu avstängda och konkursförvaltaren på semester.
Vi har från kommunalförbundets sida så här långt valt att inte köpa själva konkursboet av en mängd olika anledningar bland annat finns det bud från företag och vi anser dessutom det föreslagna priset för högt. Öland behöver dessutom en nystart i turismfrågorna. Ett långsiktigt arbete för öländsk besöksnäringsutveckling i samarbete med Regionförbundet i Kalmar län kommer att påbörjas under våren,detta måste ske med stark delaktighet och inflytande av de öländska företagen och får ta den tid det behöver. Turistbyråverksamheten kommer att starta i liten skala redan på måndag i Ölands Näringslivskontors lokaler i Borgholm. Telefonnumret vi nu hänvisar till på de websidor vi kommer åt att ändra är i nuläget till Turistinformationen i Företagshuset i Löttorp. Denna Turistinformation har Intresseföreningen Ölands Norra drivit under flera år så här finns stor erfarenhet och kunskap.
Telefonnumret till den offentliga Turistbyråverksamheten på Öland är 0485-207 13 tills dess att vi hittat en mer långsiktig lösning på frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar