lördag 19 juni 2010

Lammet& Grisen-Årets Företagare


Stefan Lander,Företagarna tillsammans med Patrik samt Anna o Mattias Richert och Näringslivschef Anders Nyholm.

Mattias och Patrik som är 2 av delägarna i Lammet&Grisen


Äntligen kunde vi i veckan dela ut priset till Årets Företagare Mattias och Joachim Richert på Lammet&Grisen. En verksamhet som startades mitt ute i det öländska landskapet väster om Löttorp av deras pappa och farbror på 1970-talet. Huvudorsaken var egentligen att Bengt Richert som då drev Horns Kungsgård hade fåruppfödning, (det finns inget djur som är bättre på att hålla det öländska landskapet välbetat). Däremot var det då mycket svårt att sälja lammkött. Svenska folket gjorde av med mer snus per person än lammkött..:-).. om jag minns rätt så såldes 375 gr snus per svensk/år men bara 370 gr lammkött.
Idag har Mattias och Joachim med god hjälp av sina hustrur och fler delägare med nya ideer verkligen utvecklat två fantastiska anläggningar. Den gamla anläggningen i Löttorp har år för år förnyats och förbättrats till en högkvalitativ restaurang som nu kan ta 900 gäster per kväll i två sittningar under högsäsong. Lammet&Grisen i Sälen är ett minst lika välkännt begrepp som det öländska ursrunget.
Takterassen som byggdes för något år sedan har denna sommar fått nya sköna och vackra sittmöbler, utsikten över landskapet är fantastisk. Extra kul var att höra Mattias berätta om den Sydafrikanske VinbolagsVDn som tyckte att det enda som saknas för att en jämförelse med hans Sydafrikanska hemlandskap skulle vara perfekt är zebrorna.
Till nästa sommar är en ny utbyggnad av Lammet&Grisen i Löttorp på gång.

Samtidigt som jag tillsammans med ordförande i Företagarna på Öland, Stefan Lander och näringslivschef Anders Nyholm uppvaktade kom finkädda ungdomar från Åkerboskolans årskurs 9 i lövad skrinda efter traktor.
Det är en fin tradition på Åkerboskolan att kvällen innan skolavslutning samlas för att äta på Lammet&Grisen och därmed vara premiärgäster inför årets säsong.
Igårkväll öppnades restaurangen för i år och redan så här tidigt på sommaren har cirka 550 personer bokat bord för premiärkvällen.

Lammet&Grisen har en mycket tydlig profil på lokala produkter. Här kan vi verkligen tala om närproducerat så långt det är möjligt. Mattias och jag kom att prata om behovet av fler småskaliga livsmedlesproducenter. Gärna ett öländskt slakteri. Lammet&Grisen är också engagerade i arbetet med att få fram högkvalitativt öländskt vin där Horns Kungsgård nu satsar riktigt stort. Spännande fortsättning lär följa och det var mycket välfötjänta utmärkelser till Årets Företagare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar