tisdag 7 december 2010

Kostpolicy ger möjlighet till ökad valfrihet

Kommunstyrelsen beslutade idag föreslå kommunfullmäktige att anta förslaget till kostpolicy som arbetats fram av politiker och tjänstemän under ledning av kommunstyrelsen. Kostpolicyn är dels övergripande, dels innehållande specifika avsnitt för såväl utbildningsnämndens verksamhetsområde som socialnämndens verksamhetsområde.
Av kostpolicyn framgår att vi vill att man skall ha möjlighet att välja på två maträtter till huvudmål. Att man i större utsträckning skall använda ekologiska samt närproducerade livsmedel. Vi vi ha fler delaktiga i de befintliga kostråden inom såväl skola/barnomsorg som äldreomsorg.
Vi vill att minst 85% av all mat som serveras skall vara tillagad helt från grunden.
tillagning skall ske så nära kunden som möjligt.
Vi vill att matsvinnet minimeras samt att matrester skall kunna komposteras alternativt rötas. Kostpolicyn tar upp en mängd viktiga frågor såsom personalens kompetensutvecklingsmöjligheter, måltidsmiljön, livsmedelssäkerheten, mat vid särskilda behov osv.
Extra positivt var att vi idag också fick kännedom om att Borgholms kommun tillsammans m bl.a Åre, Malmö, Ludvika m .fl finns med som ett av 10 goda exempel i EkoMatCentrums rapport Ekologiskt i offentliga storhushåll som getts ut i samarbete med Jordbruksverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar