tisdag 7 december 2010

Spännande mål för år 2015 antagna för Ölands Näringslivskontor

Under ett drygt år har ett arbete pågått under namnet Tillväxt Öland med stöd av tillväxtverket. En styrgrupp har lett projektet med att ta fram mål och riktlinjer för de viktigaste delarna av arbetet inom Ölands näringslivskontor.

Styrelsen har haft en annorlunda sammansättning med en majoritet av företagare och de bägge kommunernas kommunstyrelsearbetsutskott samt kommuncheferna. Ordförande har varit VD Mårten Lindberg, Ölands Bank. Det har varit kreativa och bra diskussioner i styrelsen under året som gått och som nu resulterat i en tillväxtstrategi som antogs i juni och utifrån den tydliga mätbara målformuleringar som igår antogs av Ölands Kommunalförbund.
Styrelsen för Tillväxt Öland har nu avslutat sitt arbete med då såväl politiker som företagare var överens på det sista mötet om värdet av detta samarbete så har några av företagarrepresentanterna tillsammans med Ölands kommunalförbunds valberedning fått i uppdrag att lägga fram förslag på ett Öländskt Näringslivsråd som även det skall bestå av en majoritet av företagare och fungera som ett bollplank för verksamhet och personal i arbetet på Ölands Näringslivskontor. Vår förhoppning är att Ölands Näringslivsråd skall vara bildat redan i januari 2011.
Här nedan kopierar jag in de mål för 2015 för arbetet i Ölands näringslivskontor som nu antagits. Det råder tydligt fokus på fler arbetstillfällen, bättre företagsklimat och fler invånare på hela Öland. Målen är egentligen inte numrerade på det sätt jag gjort här men eftersom jag hade teknikproblem med tabellerna o bloggen så valde jag att tydliggöra med numrering och orden MÅL, MÅTT och BAKGRUND. Roligt med så tydliga mål beslutade tillsammans med företagarrepresentanter i detta viktiga arbete.



MÅL 1:Fler arbetstillfällen på Öland MÅTT:10 000 arbetstillfällen (SCB)

BAKGRUND: 2009 fanns det 8 738 arbetstillfällen.


MÅL 2: Fler åretruntboende på hela Öland MÅTT:Folkmängd 26 200 (SCB)
BAKGRUND: 2009 var folkmängden 24 640.


MÅL 3: Ökat nyföretagande på Öland MÅTT: 1 200 nya företag har startats
fr.o.m. 2010 t.o.m. 2015 (Tillväxtanalys)
BAKGRUND: 2009 startade 149 nya företag.


MÅL 4: Förbättrat företagsklimat på Öland
MÅTT: Sammanfattande omdöme om företagsklimatet är 3,50 (Svenskt Näringslivs attitydundersökning)
BAKGRUND:I Lokalt företagsklimat 2009 var det 3,10 för Borgholms kommun och 3,30 för Mörbylånga kommun.
MÅTT: Placering bland topp 30 (Svenskt Näringslivs ranking) BAKGRUND: I ranking 2010 hade Borgholm plats 195 och Mörbylånga plats 206.



MÅL 5: Ökad tillväxt i företagen på Öland MÅTT: Placering bland topp 10 i Årets Företagarkommun (Företagarna och UC)
BAKGRUND: I ranking 2010 hade Borgholm plats 1 och Mörbylånga plats 43.



Bruttoregionalprodukten ökar med 3 % årligen, 2010-2015 (SCB)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar