torsdag 30 december 2010

GOTT SLUT & GOTT NYTT ÅR 2011


Gott slut på år 2010 och ett riktigt gott nytt år 2011!!!
Ibland tycker man att saker och ting tar lång tid från beslut till handling, men vid varje nyårshelg inser man hur fort tiden går (samt att det dessutom ibland är bra när saker och ting får ta lite tid för att mogna fram).Jag hade inte tänkt detta som en nyårskrönika men det är klart att det finns många minnesbilder när jag nu tänker tillbaka på året 2010. Jag, såväl som alla andra, har många glada härliga och positiva minnen men också minnen av tråkiga händelser då några av mina nära vänner hastigt gått bort under året 2010. Ett av de roligaste minnena år 2010 är när jag tillsammans med femåriga barnbarnet J var fullt upptagen med Pippi-pussel och inte tänkte på hur tyst mitt 2-åriga barnbarn D var. Den lilla damen hade under tiden fullt upp i mormors handväska:-) Hela hon samt mormors sängöverkast m.m lyste sedan så vackert av det fd läppstiftet som lilla D roat sig med.. :-).
2010 var ett intensivt år. Ett år som återigen bekräftade den stora investeringsvilja somn råder bland såväl företag som privatpersoner på Öland. Invigningar avlöste varann, en av de största och mest spännande för framtiden var den på Böda Sand där målsättningen är att bli en komplett resort. Tidningen Land skrev om Borgholms kommun som landets kotätaste kommun med 2773 nötkreatur per 1000 invånare. Lantbrukets investeringstakt visar på fortsatt framtidstro. Utbyggnationen av vindkraft runt om i kommunen förstärker det miljöarbete vi i kommunstyrelsen driver, vilket under året resulterat i en stark roll i Energimyndighetens projekt Uthållig kommun samt undertecknande av borgmästaravtalet. Som ordförande för länets arbete i "Kultur med nya ögon" hade jag möjlighet att driva de regionala kulturfrågorna framåt och själv inhämta ny kunskap i andra kommuner, men konstaterade också att många ser Borgholms kommun som en föregångare med en rikedom i kulturlivet både gällande föreningsliv och företagande som många andra kommuner saknar. I projektform med stöd av Tillväxtverket togs en näringslivsstrategi för Öland fram av en styrgrupp med en majoritet av företagare. Borgholms kommuns företag hade den bästa tillväxten i landet under år 2009 vilket resulterade i den fina utmärkelsen Årets Företagarkommun 2010. Andra självklara ljuspunkter från år 2010 är uppvaktningen av Kronprinsessparet på Stockholms Stadshus,firandet av bröllopet på torget i Borgholm, Victoriadagen, Kungsrallyt och ännu en succefylld Ölands Skördefest. En intensiv valrörelse kan enklast sammanfattas i att ingen vågade lova någonting och att pågående översiktsplanearbete för framtiden inte endast innebär möjligheter. Vi vet alla att de närmast kommande åren är kommunalekonomiskt mycket kärva.
Den mest spännande invigningen under hösten var den av Runstens brandstation. En brandstation som byggdes av brandmännen själva, förhoppningsvis början på ett företagshotell. Runstensandan är något alldeles speciellt. Den nya brandstationen är liksom övriga fyra öländska brandstationer utrustad med bandvagn. Under julhelgen har räddningstjänsten varit ute på ett antal utryckningar med dessa fordon som är de enda som kan trotsa en riktig ölandsfåk. Vi ölänningar står väl rustade men jag hoppas med tanke på den kommunala ekonomin att den snö vi nu har fått räcker även för år 2011..:-). Jag ser fram emot ett nytt spännande år och fortsatt utvecklingsarbete för framtiden i Borgholms kommun!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar