tisdag 7 december 2010

Ölands kommunalförbund beslutade köpa imateriella tillgångar i fd ÖTAB.

Igår beslutade Ölands kommunalförbund att köpa de imateriella tillgångarna i konkursboet efter ÖTAB av konkursförvaltaren. Ett första förslag till köpeavtal presenterades för arbetsutskottet i går förmiddag men det är långt ifrån komplett.
Köpeavtalet processas nu mellan Ölands kommunalförbunds anlitade advokat, samarbetsparterna Kalmar/Glasriket, Ölands näringslivskontor och konkursförvaltaren.

Bedömningen i Kommunalförbundets direktion igår var att trots att vi sedan tidigare har beslutat att i samarbete med Kalmar och Glasriket teckna licensen dvs ramen för webportalen och säkerställa den till Öland så kan inte längre Öland (till skillnad från Kalmar och Glasriket)ligga kvar med gammal information på www.olandsturist.se.
Det har stundtals varit en tuff dialog med konkursförvaltaren och kommunalförbundet hade helst velat slippa köpa konkursboets imateriella tillgångar. Bedömningen är dock att det blir betydligt dyrare att göra nya texter istället för alla de och allt det material som finns på den befintliga websidan. Bedömningen är också att Öland kommer att drabbas om telefonabonnemangen kvarstår låsta utan svar hos konkursförvaltaren under jul o nyårshelgerna när besökare inför säsongen 2011 börjar boka sin semester. Det som ingår skall inkludera upphovsrätten till hemsidetexterna på webportalen www.olandsturist.se så att de snarast går att ändra. Det skall inkludera samtliga varumärken och domännamn som finns kvar i konkursboet, det skall inkludera turistbyråverksamhetens telefonnummer osv. Imateriella tillgångar är en svår fråga, just därför har kommunalförbundet professionell hjälp när det gäller utformning av köpeavtalet. Beslutet som togs igår gällde köpeskillingen för dessa imateriella tillgångar som sammantaget är på 200 000 kronor exkl moms samt att köpeavtalet skall upprättas med hjälp av ovanstående kontakter. Enligt överenskommelsen med advokaten skall detta beslut göra det möjligt att i stort sett omgående påbörja arbetet med uppdatering och att öppna de tidigare ingående telefonnumren till den nya Ölands Turistbyrå som än så länge endast har lokaler tillsammans med Ölands Näringslivskontor i Borgholm. Avsikten är att bygga verksamheten med största möjliga samordningsvinster tillsammans med såväl offentliga som privata intressenter av samlokalisering.
Anders Nyholm och jag hade också ett mycket intressant möte imorse med ett företag med intresse av att delta i och bidra till marknadsföring av Öland, här finns en hel del nytänkande och upparbetade kanaler som är värdefulla för Öländsk besöksnäring, dessutom utan krav på kommunal medfinansiering.
När det gäller kostnader för marknadsföring av Öland i rekryterande syfte så har Ölands kommunalförbund varit mycket tydlig med att här måste de öländska företagen ta huvudansvaret, det varken kan eller kommer vi att göra med offentliga medel. Det pågår nu annonsförsäljning i rekryterande kataloger av hög kvalitet och Ölands Kommunalförbund hoppas och tror på god uppslutning hos företagen för dessa produkter. Särskilt eftersom det inte kommer att bli någon som helst utgåva i kommunal regi liknande den som Ölands Turist gett ut tidigare år.
I en allt starkare växande konkurrens är det av stor vikt att Öland syns och finns med som ett av Sveriges självklara besöksmål även på andra sidan Ölandsbron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar