måndag 23 februari 2009

Centerårsmöte i Runsten samt arbetsmiljöansvar

Var på Runstens Centeravdelnings årsmöte igårkväll. Det är alltid roligt eftersom det är ett så färgstarkt gäng som tillsammans arbetar för utvecklingen i sin hembygd. Runstensandan är välkänd och återfinns även konkret som ett Leaderprojekt numera.
Alltifrån folkomröstning gällande Öland-en eller två kommuner till EU-val och Centerministrarnas inlägg när jag nyligen besökte Gotland diskuterades. Vår partiledare Maud Olofsson är alltid en fantastisk talare som smittar hela sin publik med sin energi. När vi träffades på Gotland kunde jag hälsa Maud från en gemensam bekant dvs USAs ambassadör Michael Wood som slutade nu den 20/1-09. Michael Wood berättade för mig hur oerhört imponerad han är över Maud Olofssons arbete (han kallade henne sin favoritsvensk). Dels har han tillsammans med Maud besökt olika svenska miljöföretag men även på konferenser i såväl Sverige som USA där han funnits på plats när Maud har talat. Michael Wood är själv en fantastisk person som trollbinder sin publik och utstrålar ett enormt intresse och har en gedigen kunskap inom miljöteknik.
Att citera delar av Mauds tal på Gotland i Runsten var inte svårt, hennes förklaring till klimat och energiuppgörelsen går hem hos merparten av de Centerpartister jag träffat de senaste veckorna. Så även i Runsten.
Ett kärt samtalsämne i bygden där är annars de lägenheter som så innerligt väl behövs på orten men med dagens byggpriser blir alltför dyra att hyra liksom behovet av en tankstation på östra sidan. Tage från Ölands Näringslivskontor skall besöka Runsten i nästa vecka för att se om vi utifrån lokala varuförsörjningsplaner kan hitta vägar för att hjälpa till ytterligare.

Idag har arbetsutskotten i nämnder och styrelser haft en utbildningsdag i arbetsmiljöarbete och delegationsmöjligheterna till kommunens tjänstemän. Vi ligger ganska långt framme i arbetsmiljöarbetet men det som nu är nytt för vår del är att varje nämnd själv delegerar såväl arbetsmiljöuppgifter som brandskyddsuppgifter till sin förvaltningschef som i sin tur kan delegera vidare till enhetschefer/rektorer.
I den mall för systematiskt arbetsmiljöarbete som Margitha på personalavdelningen tagit fram har vi också formerna för uppföljning av hur delegationen fullföljs till nämnden. Ansvaret för arbetsmiljön återfaller dock alltid på de förtroendevalda i nämnderna och ytterst på fullmäktigeförsamlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar