fredag 27 februari 2009

LUPP-att tillvarata ungdomars åsikter

Det är ett problem för svensk demokrati att så få ungdomar engagerar sig i de politiska partierna och beslutssystemen. Det råder ju ingen brist på engagemang i sakfrågor från ungdomarnas sida. Men hur skulle man kunna förändra beslutssystemen så att de passar ungdomarnas engagemang??
I Borgholms kommun såväl som så många andra kommuner har vi under många år jobbat hårt med ungdomsfrågor och möjligheten till fungerande ungdomsråd/ungdomsforum men vi har inte lyckats. När jag träffar skolungdomar i elevråden eller på fritidsgårdarna så är det så oändligt mycket lättare att få igång dialogen än med något av alla andra sätt vi försökt.

För att bättre tillvarata ungdomars engegemang har vi också via vårt Näringslivskontor genomfört ett projekt med frågeställningar till skoleleverna, föräldraföreningens ordförande på Åkerboskolan har dessutom gjort en åldersövergripande analys över aktivitetsönskemål, Tillsammans med länets övriga kommuner har vi kört kultur o fritdsvaneundersökningar och drogvaneundersökningar.
I allt detta trevande kanske vi nu äntligen hittat den modell som vi kan bygga vidare på för såväl Borgholms kommun som för hela Kalmar län, nämligen Ungdomsstyrelsens LUPP. Regionförbundet som leder arbetet med länets 12 kommuner o landsting genomförde igår en mycket bra konferens.
Några av länets kommuner har redan genomfört denna enkät och vill nu fortsätta och dessutom få tips av andra hur man bäst arbetar vidare för att uppnå resultat av svaren på enkäten. Samt hur man i nästa steg konkret lyckas hitta formerna för tillvaratagande av ungdomars engagemang som en stor resurs för hållbar utveckling i vårt län. Det kommer att tas fram ungdomspolitiska handlingsplaner i kommunerna, alla vill vi också hitta naturliga mötesplatser mellan ungdomar och beslutsfattare och alla vill vi ge ungdomar mer inflytandemöjligheter på beslut på alla de sätt som är möjliga.

Höjdpunkten bland föredragshållarna var helt klart ungdomsforskaren Mats Trondman, Växjö Universitet. En person som med minimalt rörelsemönster på scenen, helt utan powerpoint och overhead, kan lyckas så totalt under drygt en timme med att förvränga och snurra runt i tankebanorna. Att få en publik på upp mot hundra personer som stundtals vek sig av skratt för att i nästa ögonblick åter försjunka in i allvarligt lyssnande på hans föredrag i de så viktiga ungdomsfrågorna. Det är sannerligen proffessionellt!

Den stora blandade åhörarskaran bestående av såväl politiker som tjänstemän från samtliga kommuner och landstinget visar på att ungdomsfrågorna har hög prioritet i Kalmar län.

Som styrgrupp för arbetet här i Borgholm kommer ordförandegruppen att leda arbetet. Vi har en fritidsledare från skolan, Camilla, som tillsammans med föreståndaren på fritidsgårdarna, Agnetha, kommer att arbeta vidare med det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar