tisdag 24 februari 2009

Kommunal ekonomi framöver är inte kul.....

Har haft budgetberedning med alla nämnder och styrelser arbetsutskott idag.
Trots att arbetslösheten i Borgholms kommun bara är 3% och att våra egna skatteintäkter därmed sannolikt inte följer den nedåtgående trenden i landet så drabbas vi istället via slutavräkningen i vårt kära skatteutjämningssystem. ( F.ö samma system som kommuner med framförallt många hyreslägenheter där människor tvingas vara mantalsskrivna tjänar på. Vi som har dubbelt så många fritidshus som åretruntbostäder får nöja oss med att vara glada över att våra fritidshusägare spenderar mycket pengar och tillbringar så mycket tid här att det i sin tur skapar arbetstillfällen. ) Jämfört med i november månad när vi tog budgeten för 2009 har resultatet för 2009 försämrats med nästan 5 miljoner kronor enligt den senaste skatteprognosen.
Det gör att nu inför budgetarbetet år 2010 ligger vi back med 19, 2 miljoner kronor enbart med oförändrad verksamhet inkl lönekostnadsökningar. Det är ingen tröst att merparten av landets kommuner sitter med samma bekymmer.
Detta dåliga budgetläge är redan innan nämnder och styrelser äskat de medel de anser sig behöva för sin verksamhet. Vi vet att socialnämndens verksamhet växer, vi vet att fritidshusboende hemtjänsttagare kostar ca 1 miljon kronor som vi som vistelsekommun har att betala och vi vet att trots att det bara i vår lilla kommun beviljas bygglov för 120-130 nya hus per år så har vi än en gång tappat i invånarantal. Under år 2008 tappade vi hela 78 invånare. Detta trots att 578 valde att flytta hit, vilket är ett plus på 21 personer jämfört med de som flyttade från kommunen. 27% av befolkningen här är över 65 år och då är det sannolikt naturligt att bara föds 81 barn medan det under året har varit hela 181 personer som dött. Vi stängde en landbygdsskola i höstas och två skolor till kommer sannolikt att stängas detta år. Det är tufft.
Kanske vi borde marknadsföra oss mer som Sveriges Florida. Vi konstaterar att på norra Öland lever man riktigt länge, många klarar sig själva in i det längsta och vi har mycket duktiga medarbetare i såväl hemtjänst som särskilt boende den dag man behöver det. Pensionärsföreningarna är liksom det övriga föreningslivet mycket aktiva och knyter lätt till sig nyinflyttade pensionärer. Faktum är ju dessutom att det är högst statsbidrag på 90-åriga damer så det är kanske dags att medvetet headhunta pigga 90-åringar för boende i vacker natur, attraktiv miljö med rika möjligheter till aktiv fritid. Skämt åsido. Men det är inte så enkelt att driva den kommunala basservicen anpassad för 10 900 invånare under vinterhalvåret och 250 000 invånare under sommarens högsäsong. Å andra sidan så är det mycket spännande med variationerna och de möjligheter de ger.

Till sist ett jättegrattis till huvudpersonen på "Ölands egen Nationaldag den 14/7 ". Nämligen Kronprinsessan Victoria som idag förlovar sig med sin Daniel. Här gläds vi också åt att kronprinsessan än en gång sagt ja till att fira sin födelsedag här i Borgholm i sommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar