onsdag 12 augusti 2009

Bra sommar på Borgholms Slott



Borgholms kommun gick för något år sedan in i ett nytt hyresavtalet med Statens Fastighetsverk i samband med att den nya entrebyggnaden byggdes. En nödvändighet av arbetsmiljöskäl för personal för att kunna bedriva verksamheten liksom att köksmodulen var en nödvändighet ur hälsoskyddsynpunkt. Till slut blev denna uppgörelsen möjlig, mycket tack vare fastighetschef Anders Magnusson. År 2009 betalar Borgholms Slott 669 740 kronor i hyra till Statens Fastighetsverk för lokalerna.De å sin sida står för alla investeringar i fastigheten och allt underhåll,vilket en del år kan uppgå till miljonbelopp. Den nya köksmodulens hyra däremot bygger på att slottet uppnår en omsättning på mer än 4,9 Mkr. Vilket såväl kommun som Fastighetsverk gärna vill uppnå i ett gemensamt utvecklingsarbete. För kommunens del är hyresavtalet med Fastighetsverket en markering av hur viktigt slottet är för alla oss som bor här och för alla som besöker oss. Avsikten med verksamheten på Slottet är att den skall gå runt på sina egna intäkter. Det innebär ett tufft jobb för våra slottschefer Jan-Åke och Maria men det känns som om vi nu är på riktigt god väg.
Juli månad hade en avsevärd ökning (drygt 20%) av antalet vuxna betalande dagbesökare jämfört med juli 2008. Sommarens konsert program har varit det största på många,många år och samtliga konserter, danskvällar har fungerat mycket bra.
Dansbanan som fanns när BAO med Helen Sjöholm spelade i början av juli byggdes åter upp när Robert Gustafsson med dansband spelade i helgen för cirka 3000 besökare.
De flesta konserter har varit välbesökta men alla ni som tyvärr inte var och såg på Jojje och Augustina tillsammans med Nöjeskompaniet igårkväll missade något riktigt roligt och därmed många glada skratt.


Jag ville passa på att se den nya belysningen i garderobstrappan under en mörk augustikväll och ställde därför bilen nere i stan. Belysningen är vackert mild orangegul. Det är minst fyra år sedan jag och vår planeringschef Christer gick runt här i naturreservatet Slottsskogen med personal från Länsstyrelsen som då lovade oss att få sätta upp denna belysning. Men det har trots det varit bakhalt många gånger i beslutsprocessen. Nu äntligen är den här liksom att Fastighetsverket satt upp ett nytt räcke utmed hela Garderobstrappan.


Slottet är en mycket populär plats för vigslar. I lördags förmiddag hade jag förmånen att vara vigselförrättare vid ett öländskt pars hemliga vigsel. De var så vackra och härligt bröllopsklädda. Jag undrar om de lyckades hålla tyst om sitt bröllop som de planerat att göra under kvällens fest för vänner o släktingar...:-) Inget skulle sägas förrän när bröllopstårtan kom in till kaffet....
Det är alltid något speciellt med varje vigsel men på lördag eftermiddag viger jag ett ungt amerikanskt par där bruden har kopplingar till Borgholm. Det kommer att bli en mycket,mycket speciell ceremoni som ungdomarna själva har komponerat. Jag hoppas klara av att uttala alla texter på rätt amerikanska och skall läsa på några gånger till innan vigseln. Av de cirka 150 vigslar jag förrättat genom åren så är nog denna den mest unika med inslag av olika nationaliteter och ritualer. Det skall bli mycket spännande.
De flesta som gifter sig med större sällskap på slottet vill också kunna hyra lokal till bröllopsmiddag där. Då vill det till att vara ute i god tid, helgerna kan vara fullbokade i mer än ett år framöver trots att slottets lokaler kan ta 2-3 gästabud samtidigt.

Förra veckan hade jag möjlighet att delta på en barnguidning och riddarskola. Det var sista veckan för denna mycket populära barnverksamhet.

Här dubbas Riddar Lejonöga.


Men med eller utan aktiviteter och guidningar så är Borgholms Slott en fantastisk byggnad att promenera runt i på egen hand, fylld av skrymslen och vrår och med mycket bra utställningar där man själv lätt kan ta till sig historiens vingslag.

1 kommentar:

  1. Hej
    Kul att läsa din blog.
    Jag är förvånad över att du inte förklarar dina politiska mål och syften med ditt uppdrag.

    SvaraRadera