onsdag 12 augusti 2009

pandemiplanering och beredskap

Det känns bra att veta att vi har en så väl fungerande organisation i Borgholms kommun/Räddningstjänsten Öland/ÖKF när det gäller förberedelser för olika typer av större händelser. Faktum är att en av de större festivalerna i länet ringde i somras och ville veta lite mer om hur vi jobbade med samverkan mellan myndigheter och frivilligorganisationer då ryktet om ett gott och nära samarbete här i Borgholms kommun har spritt sig.
När det gällde fågelinfluensan för något år sedan gjordes ett gediget förberedelsearbete under ledning av säkerhetsingenjör Anders Sporrong, nu när det finns en oro för att svininfluensan (H1N1)skulle kunna utvecklas till en pandemi har vi en gedigen grund lagd i det tidigare arbetet i nämnder o styrelser.
Länets ledande kommunpolitiker hade denna fråga uppe på ett gemensamt möte med Länsstyrelsen och smittskyddsläkaren i juni.
I Borgholms kommun är det vår medicinskt ansvarige sjuksköterska Peo som leder det interna arbetet med att revidera den pandemiplan som antogs 2006-11-30.

Regeringen har beställt vaccin till hela den svenska befolkningen x2 så det kommer att bli ett omfattande arbete för sjukvården runt om i landet att vaccinera alla människor.
I Borgholm beslutade vi i kommunstyrelsens arbetsutskott den 4/8 :

att ställa personal till landstingets förfogande att genomföra vaccineringarna (i första hand gällande vaccination av den egna kommunala personalen)

att erbjuda landstinget att använda Ekbacka 3 som vaccineringslokal

att subventionera vaccinationskostnaden mot H1N1 för all personal inom kommunen om kostnad uppstår samt

att föreslå respektive förvaltningschef att se över rutinerna för handhygien och ombesörja att handsprit finns tillgänglig på toaletterna i kommunens byggnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar