torsdag 21 oktober 2010

Intensivt samarbete för öländsk besöksnäring

Det har varit en intensiv vecka. Många privatpersoner och öländska företag har hört av sig med erbjudande att hjälpa till på olika sätt för att Öland inte skall tappa fart inom besöksnäringen inför år 2011. Halltorps Gästgiveri och Kjell Gehammar löste slutgiltigt ett av de mest akuta problemen, gällande de som bokat boende nu i höst och betalat i förskott via Ölands Turist AB, genom att erbjuda de kvarvarande boende på Halltorp. Lotta Engelholm har jobbat med frågan och många företag som redan drabbats av konkursen ställer nu trots det ändå upp och tar emot de berörda besökarna för att minska den stora risken för negativa effekter på öländsk besöksnäring för framtiden.
Hasse Johannesson på Borgholm Energi AB har bokat Båtmässan i Stockholm där de 14 öländska hamnar som samarbetar kommer att finnas med. Flera intressenter av att göra publikationer som marknadsför Öland har hört av sig. Från kommunernas sida kan vi i sedvanlig ordning annonsera. Vi hoppas och tror att de öländska företagen inser vikten av att vara med.
Det mest akuta är alltså löst under den gångna veckan eller på gång att lösas.
Det har varit många samtal mellan kommunledningskontoren här i Borgholm och Mörbylånga de senaste dagarna. Vi har en del beslut att ta på vårt direktionsmöte i Ölands Kommunalförbund på måndag gällande bl.a hur vi går vidare med det som vi från kommunernas sida lovat ansvara för nämligen turistinformationen.

Vi har tillsvidare utsett näringslivschef Anders Nyholm att vara kommunalförbundets kontaktperson i de frågor som berör besöksnäringen. Den ingående telefonlinjen till Ölands Turist AB har öppnats i Ölands Kommunalförbunds namn i samråd med konkursförvaltaren och kommer att fortsätta vara tillgänglig för turistinformation.

Vi har en god dialog med konkursförvaltaren. De senaste dagarnas tidningsskriverier förvånar mig möjligen en del då Kent och jag som kommunalråd har fått en större roll i det hela än vad som är rimligt. Vi har i kommunalförbundet anlitat ett juridiskt ombud som bevakar kommunalförbundets intressen.

Uppenbart finns det spekulanter på Ölands Turist AB som av tidningsskriverierna att döma tror att det finns stora kommunala pengar att tillgå och därmed sannolikt inte har riktigt klart för sig vad som möjligen kan finnas eller inte finnas som tillgångar i konkursboet. Konkursförvaltaren Ingmar Johnson är den som bäst kan svara på det men så här långt står det helt klart för oss i Ölandskommunerna att tjänsteköpsavtalet Turistbyrå är avslutat i och med konkursen, det framgår dessutom klart i avtalet att det inte kan överlåtas. Därmed finns det inga kommunala pengar eller kommunala avtal tillgängliga i konkursboet.

På måndag tar vi beslut i Ölands Kommunalförbund om vi tillsvidare skall driva någon form av turistbyråverksamhet framöver i egen regi eller om vi ska upphandla hela turistbyråverksamheten eller delar av den på nytt.

Den allmänjuridiska uppfattningen är efter vad jag har förstått att på samma sätt finns det ett stort antal privata stug- och rumsuthyrare som inte heller har några gällande avtal pga konkursen.

Från Ölands Kommunalförbunds sida är vi medvetna om det 3-partsavtal gällande plattformen visitse.se som finns mellan Ölands Turist, Kalmar och Glasriket och jag instämmer utifrån detta avtal som jag tagit del av i Kalmars och Glasrikets synpunkt att de är ägare till 2/3 av det som byggts upp av den webportalen under den gemensamma projekttiden. Värdet på denna möjliga tillgång i konkursboet är konkursförvaltarens sak att bedöma.

Så här långt står det också klart att vi i Ölands Kommunalförbund inte har intresse av att bedriva bokningsverksamhet.

Det vi har gjort så här långt och kommer att fortsätta med från Ölandskommunerna är att säkerställa turistbyråverksamhet i någon form för framtiden, vi behöver också en offentlig turistinformationshemsida med lämplig adress, det kan bli i samarbete med befintliga aktörer/kommuner eller byggas upp på nytt.
Det som nu är viktigast för oss är strategierna för att sakta men säkert arbeta vidare framåt långsiktigt för att tillsammans med de öländska företagen fortsätta den positiva utvecklingen och marknadsföringen av Öland för boende och besökare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar