fredag 1 oktober 2010

Ölands Skördefest 2010 är igång!!!

Stort Tack till Gärdslösaborna för torsdagskvällens härliga invigning av Ölands Skördefest 2010! Välorganiserat, massor av folk och mycket trevligt! Eleverna vid Gärdslösa skola inledde invigningsprogrammet efter välkomsthälsning av vice ordf i sockenrådet Mainy Ekberg.
Ann-Charlotte Standert och Sievert Johansson (med Boulehall i Tjusby) imponerade stort med sin vackra duett till ackompangemang av Björn Erlandsson. Trubaduren John Leo Carter (från Yellow Box i Sättra som,tillsammans med Editgården) har samlingsutställning av konstnärer från Gärdslösatrakten och dessutom massor av underhållning hela helgen)sjöng en egenskriven låt med stark anknytning till sin tidigare hemö Irland. Göran OT Dahlberg höll som vanligt stadigt i mikrofonen hela kvällen och lockade hela publiken till många glada skratt. Årets invigare var välkände metrologen John Polman,väl påläst i öländska temperaturskillnader och tillsammans med Rolf Attoff mannen bakom SVT:s Solligan.


Länsförsäkringars byggnadsvårdspris delades denna gång ut till en skicklig hantverkare,timmermannen Bo Djurstedt från Gullringen.
Årets Ölandssocken Gärdslösa lämnade högtidligt över skyltar och presenter till den av juryn utsedda nya Ölandssocknen Södra Möckleby.
Själva invigningen avslutades med Gärdslösa Kammarkörs mycket vackra version av Ölandssången.
Gärdslösaborna har nu under hela helgen mängder av Skördefestaktiviteter från Tjusby i norr till Lindby/Sättra i väster ända till Långlöt i söder. Det var mycket svårt att välja igårkväll mellan Gärdslösa Kammarkörs konsert i kyrkan och bygdespelen/skrönorna som spelades vid fyra gårdar i södra Gärdslösa.
Vi var många som njöt av den vackra älvdansen vid Silverbäcken medan Erik Johan Stagnelius "Näcken" citerades. Jag bestämde mig till sist för att se på de välkända amatörskådespelarna som bjuder in till skrönor på fyra av gårdarna i södra Gärdslösa och gick utmed den marschallbelysta och vid nästan varje hus vackert smyckade östra landsvägen, nästan ända bort till Erik Johan Stagnelius barndomshem Prästgården (som ägs av Gärdslösaborna och har öppet hela helgen med konst bl.a Gåramålningar,antikvariat, café m.m.m)
Det var en härlig upplevelse att vandra mellan de fyra olika skådespelen. Historier från bygden om skrockfullhet, skattletning, synskhet och mindre välkommet besök spelades upp av de fyra teatergrupperna på ett inlevelsefullt och medryckande sätt.
De unika gårdsmiljöerna förgyller det hela extra mycket.


Har jag tur så hinner vi åka till Gärdslösa en gång till under Skördefesten. Jag ser fram mot en händelsrik och upplevelsefylld härlig Skördefesthelg med riktigt många besökare på Öland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar