torsdag 21 oktober 2010

Medmänsklighet med över 400 asylsökande på Lundegård

Det är så lätt att glömma hur bra vi har det i Sverige. Trygg och säker demokrati med ett nät av trygghet och lagstiftningar till skydd och till möjlighet för medborgarna.
Migrationsverket har intensiva tider just nu med cirka 1000 människor per vecka som av olika skäl är och/eller känner sig tvingade att fly från en mängd olika länder för att söka en ny framtid i ett land långt borta.

Det finns säkert många bland de asylsökande som har stora likheter med alla de svenskar, inklusive var tionde ölänning, som för 100-150 år sedan sökte sig en ny framtid i Amerika. Men det finns också många bland de asylsökande som omöjligt kan återvända till sitt hemland utan stor risk för sitt eget liv.

Lundegårds Camping är en av alla de tillfälliga förläggningar runt om i landet som nu öppnats för att lösa Migrationsverkets behov av tillfälligt boende för de asylsökande.
Avtalet tecknades med hjälp av Migrationsverkets kontaktperson Per-Einar Tufvesson som för ett antal år sedan var chef på dåvarande flyktingförläggningen i Köpingsvik.

Per-Einar informerade oss i kommunledningen direkt efter avtalets undertecknande om att en förläggning för asylsökande kommer att finnas på Lundegård under en tid. Han är även fortsättningsvis Migrationsverkets kontaktperson i detta.
Avtalet mellan Migrationsverket och Lundegård är skrivet på två månader med möjlighet till en månads förlängning åt gången, dock max till den 31/3 2011.

Migrationsverket bemannar Lundegård måndag-fredag och har jourpersonal övrig tid.
De första två veckor som gått har antalet asylsökande människor stegvis ökat. Från att endast varit ett fåtal de första dagarna har antalet redan nu överstigit det från början tänkta och nu finns drygt 400 människor på den tillfälliga förläggningen på Lundegård. Det kommer fler i eftermiddag.

En sköterskemottagning kommer att öppnas av landstingen på Lundegård de närmaste dagarna. Kommunen skall senast efter 30 dagar erbjuda skolundervisning, eftersom grundkunskaperna och språken är en mängd olika samt att ovissheten är stor om hur många som stannar mer än några veckor så kommer den undervisningen att erbjudas på plats på Lundegård. Migrationsverket står för samtliga kostnader för all verksamhet med anledning av den tillfälliga förläggningen.

Busskort har inköpts av Migrationsverket men det har varit en del förvecklingar då Migrationsverkets personal inte visste att de inköpta busskorten för 40 resor är personbundna enligt reglerna i Kalmar län. De trodde de fungerade som klippkort liksom på andra platser i landet.

Det finns ett avtal mellan Migrationsverket och ICA som gör att den dagersättning som de asylsökande får sätts in på ICA-kort. De får 71 kronor per dag för ensamkommande vuxen som sänks till 61 kr/person och dag för två vuxna. För barn får man 25-50 kr/barn och dag beroende på hur många barn man har.
De här pengarna skall räcka till allt.
Det är självhushållning när det gäller mat så matinköp, kläder, hygienartiklar, leksaker, läkarbesök, medicin, sköterskebesök (de sistnämnda visserligen med eget rabattsystem )m.m.m.m Det är lätt att förstå att pengarna inte räcker till mer än det absolut nödvändigaste.

Migrationsverket har extra personal insatt för att utreda varje asylsökande så snabbt som möjligt. Bland annat ett antal advokater som är på Lundegård med jämna mellanrum. Ju längre väntan dröjer på besked om man får stanna eller inte,desto svårare är det naturligtvis för varje enskild individ.
Avsikten är att besked skall kunna ges inom 45 dagar. De som behöver utredas under en längre tid blir kvar på Lundegård. Sannolikt kommer endast ett fåtal av de asylsökande att få uppehållstillstånd i Sverige.
Jag hoppas att några av dem väljer att bosätta sig och ser en framtid här i Borgholms kommun.

Kommunens kontaktperson är arbetsmarknadsavdelningchef Agneta Dahlberg. Frågan är hur vi från kommunens sida bäst kan hjälpa till för att göra vardagen lite lättare för framförallt de drygt 100 barnen som nu vistas på Lundegård.

Det är mycket positivt att få höra om den stora medmänsklighet som råder bland invånarna i Borgholms kommun. Många har skänkt kläder som mycket tacksamt mottagits av de asylsökande.
Affären i Köpingsvik har bl.a skänkt bollar och en del andra leksaker. Röda Korset och Svenska kyrkan är bland de frivilligorganisationer som hjälper till men många fler hjälpande händer liksom kläder och leksaker behövs till de asylsökande.

Migrationsverket har receptionen bemannad varje dag men för säkerhets skull så ring gärna innan ni kommer med kläder eller leksaker. Varma kläder behövs förstås nu i höstrusket.
Från kommunens sida kommer vi att snarast öppna någon form av dagverksamhet och förberedande skolgång för barnen.
Eftersom jag förstått att det finns ett informationsbehov om verksamheten på Lundegård har jag bett Per-Einar Tufvesson och Migrationsverket att anordna detta. Tyvärr fick jag inte möjlighet att påverka vilken kväll det blev men huvudsaken är att det blir av.

Informationsmötet är på tisdag kväll den 26/10 kl 18.30 i församlingshemmet i Köpingsvik. Från kommunens sida kommer bl a vår kontaktperson Agneta Dahlberg att finnas på plats. Jag hoppas att mötet också leder fram till fler möjliga förslag till hjälpinsatser som alla vi som är invånare i Borgholms kommun kan bidra med till de asylsökande för att visa vår medmänsklighet i deras utsatta situation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar