tisdag 4 januari 2011

God fortsättning och full fart nu in i nya spännande år 2011


Full fart in i år 2011 är det verkligen nu. Det nya årets första sammanträde i Ölands Kommunalförbund hölls redan igår eftersom det enligt lagstiftning måste finnas en räddningsnämnd för räddningstjänstens ärenden. Borgholm och Mörbylånga kommun har normalt turats om att ha ordförandeposten i Ölands Kommunalförbund men av olika anledningar har det blivit så att jag nu varit ordförande i två mandatperioder. Jag har nu lämnat över den ordförandeposten till Mörbylångas kommunalråd Kent Ingvarsson (m) och är nu vice ordförande i Ölands Kommunalförbund. I arbetsutskottet finns även Tommy Eliasson (s ) vilket innebär att vi tre som arbetat tillsammans i arbetutskottet under de gångna åren nu fortsätter vårt arbete men växlat i rollerna.
Bland räddningschef Bengt Anderssons ärenden på sammanträdet fanns, förutom återrapporteringen efter Ölandsfåken under julen, frågan om inköp av nya räddningsfordon enligt investeringsplanen. Denna gång är det Runstens tur att få en ny släckbil, extra roligt när de nu har en alldeles nybyggd egenägd brandstation.
Näringslivchef Anders Nyholm återrapporterade arbetet med uppbyggnation av Ölands Turistbyrå. Ölands Näringslivskontor har nyanställt tre av de fd anställda på Ölands Turist AB och arbetet med att bygga upp turistbyråverksamheten liksom bokningsverksamheten, portalen och hemsidan www.olandsturist.se pågår för fullt. En EU-ansökan påbörjas i samarbete med Regionförbundet i Kalmar län och företagen på Öland. Det är oerhört viktigt att de öländska företagen nu hittar formerna för att marknadsföra Öland utanför ön. Från kommunernas sida är det inget vi varken kommer eller kan göra med skattemedel. Vi har lovat ansvara för turistbyråverksamhet dvs information när besökarna anlänt till Öland. Näringslivskontoret kan bidra till att arrangera mässor för marknadsföring av Öland under förutsättning av att de huvudsakligen finansieras av medverkande företag. Projekt Vinst har en hel del pengar innestående hos Regionförbundet till internationell marknadsföring av Öland som inte har använts av Ölands Turist AB. Detta tillsammans med jordbruksdepartementets satsning på Matlandet Sverige finansierar t.ex Ölands medverkan på den stora mat och turismmässan Grüne Woche i Berlin. Vi kan från kommunernas sida medverka till framtagandet av en turismstrategi som kan samverka med det arbete som nu pågår gällande varumärket Småland. Det är denna EU-ansökan som kommer att behandlas på Ölands Kommunalförbunds nästa möte den 7/2.

Vi har idag haft första ordförandemötet för mandatperioden. Samtliga ordförande i nämnder och styrelser har tillsammans med kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterat ett antal framtidsfrågor bla Vision 2014 som kanske skall vässas till att bli Vision 2020. Det är en mycket engagerad ordförandegrupp som alla är lika intresserade av att under den kommande mandatperioden fortsätta arbetet med att möjliggöra Borgholms kommun som en attraktiv, hållbar och kreativ kommun för såväl privatpersoner som besökare och företagare för framtiden. God fortsättning på år 2011!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar