torsdag 8 oktober 2009

Nybro och Emmaboda föregångare i Kultur med nya ögon

Vi har haft ett par mycket bra möten denna vecka i arbetet med Kultur med nya ögon.
Det känns tydligt i både Emmaboda och Nybro kommun att dessa frågor står högt på dagordningen. Att vi befinner oss i hjärtat av glasriket bidrar förstås och dagens möte hölls på Pukeberg som återigen har en ny härlig utställning på gång med vernissage på lördag.
I Emmaboda och Nybro finns många goda exempel som vi kan sprida till andra delar av länet.
Under eftermiddagen var jag tillsammans med Regionförbundets ordförande Leif Larsson och Länsmuseets VD Maria Malmlöf värdar för besök av Bulgariens rel.nye ambassadör Ivan Tzvetkov på ett av de första besök han är utanför Stockholm.
Ambassadörens gode vän, tillika vice ordf i kommunstyrelsen i Danderyd, Sverker Littorin (ska jag vara ärlig så trodde jag först att han hade en sommarstuga i Borgholms kommun som någon tänkte bygga vindkraftverk eller hus i närheten av..)har förmedlat kontakten som kan vara mycket spännande för framtiden. Kalmar läns museum är en verklig föregångare med stor vana av internationellt arbete i Levande Historia.
Ambassadörens stora intresse av vår gemensamma Gothiska historiska kontakt tillsammans med Lasse Einarssons suveräna guidning av Kronan-utställningen gjorde besöket på Länsmuseet till en verklig upplevelse för oss alla.
Ikväll har jag varit hos Cesilia Ekroth på www.ideer.nu där kulturintresserade företagare mötts för att delta i en omvärldsanalys under ledning av konstnären Johan Ström. en mycket spännande kväll och vi har numera fullständigt klart för oss hur kulturen och näringslivet kommer att samarbeta om 10 år, hur kulturen kommer att konsumeras och vilka mötesplatserna är om 10 år.... ;-)... Det var ett fantastiskt gäng som jobbat hela dagen i en process som normalt borde tagit minst en vecka, Johan hade mycket spännande funderingar och det var härligt att se engagemanget och lyssna till resonemanget i grupperna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar