onsdag 28 oktober 2009

Skumtimmen allt närmare filminspelning!!

Grattis Johan Theorin till ännu ett deckarpris för Skumtimmen!!!
Denna gång ett av deckarvärldens allra finaste priser det engelska Dagger. I slutspurten var de nominerade från Kanada, England, Amerika och så var det svenske Johan Theorin som vann det hela. Vi är glada och stolta här på ön. Jättegrattis!!

Det var mycket trevligt att höra radio Kalmar imorse där Föra Hembygdsförenings ordförande Ing-Marie Samuelsson och Ölands näringslivschef Anders Nyholm medverkade gällande filminspelningen av Skumtimmen och dess betydelse och möjlighet att bidra till utvecklingen av den öländska besöksnäringen under hela året.

Höstboken Skumtimmen följs av vinterboken Nattfåk , nästa bok går under arbetsnamnet Blodläge och historien utspelar sig under våren, även en sommarbok planeras i serien så här långt.
Fundamentfilms producenter Lars Petersson och Håkan Hammarén var på Ölandsbesök igår och vi träffades igår eftermiddag/igårkväll.
Allting rullar på för fullt inför filminspelningen och deras förhoppning är filmstart i februari månad 2010.
Svensk Filmindustri(SF) är med på spåret, de har godkänt film-manusetoch hoppas på en premiär den 15/10 2010.
Svenska filminstitutet (SFI) som får in 10 kronor av varje såld biobiljett att återföra till svensk filmproduktion, tar ställning i frågan om 3-4 veckor.

Regionförbundet i Kalmar län tog i förra veckan beslut att avsätta hela 2,5 miljoner kronor av utvecklingsmedel som möjliga för medfinansiering under förutsättning av att det kommer in motsvarande summa i kontanter eller andra jämförbara värden från andra lokala och regionala aktörer.
Från Borgholms kommuns sida har vi sagt att vi t.e x gärna upplåter Södviksskolan som centrum för inspelningarna. Förhoppningarna är nu stora på andra lokala aktörer exempelvis Sparbanksstiftelsen Öland, Ölands Bank och privatpersoner som kanske skulla kunna gå ihop i en "filmfond".

Vi har inte alls samma ekonomiska förutsättningar i lilla Kalmar län/Borgholms kommun som stora Film i Väst och Film i Skåne har.
Vikten och möjligheten av filminspelning i besöksnäringssammanhang bekräftades när Ystad nyligen fick Årets Turismpris, mycket tack vare Wallanderfilmerna.
Visst är det häftigt att se Mr Wallander i engelsk version på söndagskvällarna!

Även om jag är lika ivrig som så många andra att filminspelningarna skall komma igång så tycker jag nog ändå att det är lite synd om man missar den fantastiskt vackra öländska hösten med alla de starka tjusiga färgerna och de varma dagarna i en film som i grunden handlar om hösten.
Vi får se och håller tummarna hårt för att filmprojektet som nu nått så långt blir verklighet fullt ut inom kort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar