söndag 23 januari 2011

Digitalbio kan bli verklighet i Borgholm

Alliansregeringen har beslutat att satsa 60 miljoner kronor på digitalisering av biografer på mindre orter. Satsningen kommer att administreras via Svenska Filminstitutet som under hösten 2010 beviljade ett stödbelopp på sammantaget 4,9 miljoner kronor till 17 biografer runt om i landet. I södra Kalmar län är det än så länge bara Emmaboda som kan erbjuda digital bio, de har dessutom gjort det under flera år.
Alliansregingens avsikt är enligt ett pressmeddelande från kulturminister Lena Liljeroth-Adelson och näringsminister Maud Olofsson att- "det innebär att många biografer på mindre orter inte behöver läggas ned utan istället kan få nytt liv och med den digitala tekniken kunna erbjuda besökarna mycket mer upplevelse än tidigare."

Med den nya tekniken kan biograferna i alltifrån Folkets Hus i Kiruna till Kino i Lund se direktsändningar från Metropolitan i New York, Dramaten, Kungliga Teatern men också stora idrottsevenemang, musikfestivaler, dataspelstävlingar,videokonferenser m.m.m förutom aktuella biofilmer med ett mer varierat utbud än tidigare.
Jag fick en länk från Folkets Husföreningen ordförande Willy Kuppe som jag lägger in här
http://svtplay.se/v/2267272/vastnytt/nar_metropolitan_kom_till_skene

Kommunstyrelsen beslutade häromdagen att föreslå kommunfullmäktige att bevilja FolketsHusföreningen i Borgholm en kommunal borgen för att möjliggöra denna investering för framtiden. När man ser på filmklippet från Skene och även möjligheterna att direktsända föreställningar som i större utsträckning attrahrerar och lockar ungdomar så är det lätt att förstå att en sådan här satsning är bra för hela Borgholms kommun och den enda möjliga biolokalen är just i Folkets Hus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar