torsdag 24 september 2009

invigning av Miljöforum Öland och el-cykel


I tisdags samlades cirka 150 energiintresserade människor till två mötesdagar på Ekerum gällande småskalig energiproduktion. Vindkraft,Vattenkraft och Sol.
Var kan en sån konferens passa bättre än på Solens och Vindarnas Ö?????
Göran S Eriksson som jobbat med dessa frågor på Regionförbundet har sannolikt hållt igång dygnet runt den senaste tiden med arrangerandet av konferensen. Jag hade glädjen att få invigningstala och då är det förstås omöjligt(och oproffessionellt) att som företrädare för Borgholms kommun låta bli att nämna lite om våra satsningar på miljövänlig energi. Redan 1998 köpte Borgholm Energi AB 9 av de 16 vindkraftverken i Kastlösa och har genom åren tjänat bra med pengar på dem. I somras sattes det lilla vindkraftverket upp nere vid fjärrvärmeverket i Mejeriviken. Här kan elbilen som Borgholm Energi ägt och kört sedan mitten av 1990-talet laddas.
Elbilsprojektet i hemtjänsten är fortfarande högintressant för vår del, vi väntar bara på att tekniken skall hinna ifatt biltillverkarna. Kommunal solfångare har vi på taket på Åkerbohemmet. De som är verkligt bra på att använda solen är de öländska camping och hotellföretagen som är goda förebilder.
Spännande att konferensen hölls just på Ekerum eftersom Ekerum hade ett av de allra första vindkraftverken för cirka 100 år sedan.
Bland utställarna på miljöforumet fanns en man som sålde el-cyklar som jag sneglat så länge på. Min "nya" cykel som jag använder fyller snart 30 år... så det är i högsta grad dags för en ny cykel. Mässpriset var så pass bra så den 6-växlade lättcyklade damcykel med möjlighet till lite extrahjälp när man så behöver tack vare elmotorn kostade bara ett par tusen kronor mer än en vanlig cykel. Det räknar jag med att snabbt spara in på färre bilresor. Får jag sen bättre kondition på kuppen så...:-) Har plockat fram cykelhjälmen och väntar på cykelleveransen i början av nästa vecka. Det ska bli riktigt kul..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar