onsdag 2 september 2009

kommunal ekonomi-inte enkelt i lågkonjunktur

Vi var i Borgholms kommun tidigt ute i början av förra hösten med att ge tjänstemännen i uppdrag att ta fram en rejäl strukturplan med besparingsförslag.
Det känns som en stor fördel i dagsläget när vi trots allt ser ut att hyggligt kunna få ihop förslaget till budget år 2010 utan att tvingas spara på äldreomsorg eller lägga ner fler av landsbygdens skolor. Förhoppningsvis kommer vi också att klara bidragen till det ideella föreningslivet t.ex barn- och ungdomsföreningar,vägföreningar, bygdegårdsföreningar, pensionärsföreningar m.m även om varje enskild bidragsansökan kommer att granskas som en kamel genom ett nålsöga.

Såg för ett tag sedan att tankesmedjan Timbro måste ha varmkört hjärnkontoren... det kom förslag om att kommunerna skulle lägga ner i stort sett all kultur- o fritidsverksamhet för att istället koncentrera sig på kärnverksamhet.

Lätt att säga för den som sitter innanför tullarna i Stockholm.
Våra gemensamma skattepengar finansierar ju stora delar av de nationella kulturinstitutionerna där.
I övrigt så finns det i större städer ett befolkningsunderlag och ett löneläge på invånarna som gör det betydligt enklare att driva simhallar, sporthallar, samlingslokaler, erbjuda musikevenemang av olika slag,konst, dans, teatrar för såväl barn som vuxna, m.m m.m på marknadsmässiga grunder.

Även vi som bor i småstäder och på landsbygd som t ex hela Kalmar län, måste ha möjlighet till ett aktivt och lustfyllt fritidsliv med ett utbud av kultur och aktiviter för såväl stora som små här på hemmaplan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar