torsdag 24 september 2009

Lysande budgetberedning i Böda


Det var ett par fantastiska men intensiva dagar i Böda Sand för årets budgetberedning med alla nämnder och styrelser.
När man skall ta svåra beslut är det ibland bra att komma ut från de vanliga mötesrummen. Sedan vi tog beslut i kommunstyrelsen förra hösten att ge förvaltningscheferna i uppdrag att ta fram en strukturplan så har ett tufft arbete pågått. Detta har verkligen gett resultat och i Böda redovisade såväl vi från kommunstyrelsens sida som övriga nämnder och styrelser att man gjort sin hemläxa.

Budgetberedningen inledde i Borgholm med en gemensam föredragning för samtliga nämnder och styrelser gällande de ekonomiska förutsättningarna.
Förutsättningarna för budgetarbetet är enligt SKL ett av de sämsta åren i modern tid. Var fjärde kommun hade underskott år 2008 (dock inte Borgholm) Tillväxten i skatteunderlaget är rekordlåg.Översyn av balanskravet pågår och kommunerna kan komma att i dessa kärva tider få tillgodoräkna sig tidigare års överskott.

Trots dessa trista förutsättningar, och en hel del tack vare de extra 8 miljonerna från regeringen, så fick vi efter Bödadagarna ihop budgetförslaget år 2010 med ett plus på drygt 2 miljoner kronor så här långt.

I kommunstyrelsen har vi sparat 7 miljoner kronor, utbildningsnämnden har sparat 5 miljoner kronor (men aviserade att man behöver få del av det statsbidrag för flyktingbarn som kommunen får för dem gällande skolundervisning) Borgholm Energi har ett sparbeting på 3 945 000 kronor men bekymret här är att mediakostnaderna dvs värme,el m.m i kommunens fastigheter ökar,BEAB hade istället andra och kloka funderingar över hur bolaget, liksom i så många andra kommuner där man istället jobbar med koncerner, skulle kunna vara sin ägare behjälplig. Miljö o Bygg har sparat 450 000 kronor, Kultur o Fritid har sparat 200 000 kronor, Socialförvaltningen sparar 800 000 kronor. Det var spänstiga och bra debatter under dagarna, den stora överraskningen stod dock utbildningsnämnden för och eftersom den varit i tidningarna kan den få lite text även här... Vi har många och stora investeringar framför oss de kommande åren, Ekbacka är den största,planeringen är att samla alla kontorslokaler i egna ägda lokaler och när landstingets hälsocentral flyttar blir det gott om plats på Ekbacka. Det finns också planr på att flytta ner avdelning 1 och 2 till markplan i avdelning 3 och kanske även 4.
Förutom detta är investeringsbehovet stort i hamnarna i Stora Rör och Byxelkrok bl.a.

När Viktoriaskolan för några år sedan byggdes om fick vi i kommunstyrelsen från början ett förslag som var avsevärt dyrare än den Viktoriaskola som alla är så nöjda med idag. Det var ganska så turbulent och kommunstyrelsen fick mycket kritik.
För att slippa att bli utpekade som bromsklossar och syndabockar igen hade vi därför i kommunstyrelsens arbetsutskott i ett tidigt skede beslutat att renoveringen av Slottsskolan skall ske under åren 2010 och 2011 och att maxbeloppet för denna renovering är 25-30 miljoner kronor. Det i sig innebär att större delen av både 2010 och 2011 års investeringsbudgetar är uppbokade utan att vi kan åtgärda något på Ekbacka.
Det är klart att det då känns märkligt när utbildningsnämnden på budgetberedning istället säger att renovering och ombyggnation till en modern skola kostar 60 miljoner kronor...:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar