måndag 11 januari 2010

Maten-en het potatis...:-)

Det är jätteroligt att det råder så stort intresse för mat och matkvalitet nu. I Centerkvinnorna har vi under många år drivit kampanjer under temat "vi vill inte ha åksjuk mat". Det var en av huvudfrågorna för oss när jag var vice förbundsordförande i slutet av 1990-talet,början av 2000-talet. Jordbruksminister Eskil Erlandssons vision om Matlandet Sverige är en naturlig följd av ett långvarigt arbete som förbättrat förutsättningarna för svensk matproduktion och matkvalitet.
Tänk så fel Arlas dansk-svenska ledning hade när de lade ner mejeriet i Borgholm och sa till de protesterande öländska bönderna att framtidens ost kommer i huvudsak att säljas färdigskivad i storförpackning. Allt fler konsumenter handlar mycket medvetet och gärna närproducerat. Småländska Emåmejeriet är ett lysande exempel på att det finns en marknad för lokal produktion.
Även i kommunerna är vi allt fler som vill ha närproducerat. I Centerpartiet i Borgholms kommun har vi en arbetsgrupp som sedan i höstas jobbar med matfrågor och matkvalitet under ledning av Eva Wahlgren och Stig Bertilsson. Jag har sedan en tid tillbaka haft en del kommunikation med Camilla Sparring från Camillas Matuppror och vi hade ett långt intressant telefonsamtal idag. Camilla berättade bl.a att Faluns kommun nu slutar med cook and chill. Jag upplever att intresset för cook and chill i Borgholms kommun aldrig har varit särskilt stort men det är viktigt för oss att se över vår köksorganisation framförallt när det gäller de långsiktigt klokaste investeringarna i köken och distributionen av pensionärsmat. Vad kan göras bättre och effektivare?
Camilla rekommenderade också hemsidan www.carolaseko.se (Matakuten-kocken Carola Magnusson, som egentligen är ekonom) där det finns bra tips och ideer väl förankrade i verkligheten. Jag vet ju att vi är en bra bit på väg i köken i Borgholms kommun. Diskussionen om vikten av närproducerat har vi fört länge och i samarbete med LRF, mat tillagad från grunden och utan konstiga tillsatser är en viktig fråga som borde vara fullt möjlig att genomföra. Kompetensen finns utan tvekan hos våra erfarna kockar och övrig kökspersonal. Inom ramen för bl a miljöresurs Linné har många ur personalen gått utbildningar i ekologisk matlagning.
Det är intressant och bra att frågan om maten är en het potatis. Äntligen är det fler partier än vi i Centerpartiet som driver matfrågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar