torsdag 22 april 2010

Framtid Borgholm -en förebild

Samarbete och samverkan är nyckelord som jag alltid trott mycket på. Framtid Borgholm bevisar än en gång att det är ett lyckat koncept. Under flera år har vi tillsammans arbetat för en positiv utveckling och en försköning av Borgholms stad.
Många fastighetsägare har målat om sina husfasader och bytt ut sina staket. Sista stenen i den nya Storgatan lades för något år sedan ner av Kung Carl-Gustaf och Drottning Silvia vid återinvigningen. Societetsparken har fått en totalrenovering, träden runt torget har bytts ut osv.
Vi ser nu ett generationskifte med nya köpmän och serviceföretagare som satsar rejält här i Borgholm. Förhoppningen är att allt fler butiker blir åretruntöppna. Nu är vi inne i halvtid av vårt formella samarbete i Framtid Borgholm dvs Fastighetsägarföreningen-Cityföreningen och Borgholms kommun. Med Centrumledaren Peter Adolfsson anställd för att leda arbetet. Det händer positiva saker hela tiden. Jag skulle önska att fler företag engagerade sig i den demokratiska och positiva kraft som finns, från kommunens sida för vi gärna dialogen direkt med företagare men inom det gemensamma arbetet i Cityföreningen så är det klart att man både kan påverka direkt och få möjlighet att delta i finansieringen av det gemensamma utvecklingsarbetet i Framtid Borgholm. Här finns tydliga visioner och mål för arbetet fastställda, nya ideer välkomnas alltid.
Det finns nämligen väldigt mycket kvar att göra. Torget behöver verkligen den upprustning vi trodde skulle kunna starta under förra året, med hjälp av skicklig personal i bl.a Borgholm Energi hoppas vi ändå att komma igång så sakteliga.

En stark samarbetspartner är också Borgholms nya planteringskommitté, den grundades för många år sedan tack vare en donation av "Amerika-pengar" och sedan något år lite av nystartat med stadsarkitekten i ledningen.
Hela nyplanteringen nedanför Societetsparken mot Hamnvägen är t.ex tack vare planteringskommittén.
Nu diskuteras också möjligheten till att återigen plantera träd utmed Storgatans infart "upp mot stoppljusen". Här för planteringskommitten en dialog med kommuninvånare och företag om möjligheten att kunna vara med och sponsra en trädallé utmed Storgatan.
Allt fler tycker att det vore trevligt om Kronprinsessan Victoria och hennes blivande make skulle kunna få varsitt träd planterat alldeles i början av Storgatan som bröllopspresent från Borgholms kommun.
På själva gårdsgatedelen av Storgatan har sedan länge funnits önskemål om att få det lite mysigare och mer grönska i form av träd planterade i stora krukor. Två kvinnliga företagare i Framtid Borgholm nämligen Jeanette på Lavendel och Elsie på Bo på Öland har därför dragit igång en insamling för att möjliggöra detta.
På kort tid har de fått ihop hela 34 000 kronor. De har inte hunnit gå runt till alla, men det är riktigt roligt att så många fastighetsägare och handlare runt Storgatan så gärna är med och investerar mellan 500 kronor och 2000 kronor för att få en ännu vackrare Storgata. Alla som vill vara med och bidra till trädplanteringarna är mycket välkomna, det gäller förstås såväl privatpersoner som företagare. Med samverkan och samarbete kan vi nå långt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar