onsdag 4 november 2009

Ölands Turist AB och VÖAB på kommunalförbundsmöte

Det är märkligt att det skall vara så svårt att kraftsamla den öländska besöksnäringen (egentligen alla företag som inte räknar sig som direkt besöksnäring men ändå är beroende av turism och delårsboende) runt Ölands Turist AB.
På Ölands kommunalförbunds möte i måndags deltog både ledningen för bolaget med VD Gustaf Öholm i spetsen och Thomas Axeheim som representant för styrelsen samt som ägare liksom Johan Barkevall och Stefan Norén som representerar de 91%iga ägarna Vision Öland som har övertagit bl a finansieringsansvaret gällande den pågående utvecklingssatsningen i Ölands Turist AB.
VD Gustaf Öholm inledde med att visa fantastiska siffror på det vi alla vet och kännt av under den gångan sommaren, nämligen en kraftfull ökning av besöksnäringen. En ökning som i samarbetet i visitse.se har gett Öland-Kalmar och Glasriket ännu högre ökning än vad övriga besöksnäringsregioner i Sverige uppnått.
Försäljningen i webplattformen ökar alltmer och därmed också intäkterna i det system som vi i det offentliga gjorde en stor satsning på för något år sedan.
En satsning som nu efteråt visar sig vara helt rätt, en investering som gör att stora delar av övriga turismSverige nu tittar på hur vi gjort på Öland.
Denna investering har fortsatt sedan de nya ägarna tog över 91% av aktierna den 1/7-08. Helt enligt vad vi var överens om i förhandlingarna och de beslut som tagits i Ölands Turist ABs styrelse.
Det är klart att det kan bli framtungt när man står med uppbyggnadskostnader för en så avavcnerad webplattform men under år 2010 kommer systemet att vara fullt utbyggt.
En webplattform som kommer att följa med sin tid i internetutvecklingen under många år framöver och som har alla möjligheter att fortsätta utvecklas,dock inte till lika höga kostnader som varit fallet i inledningsskedet.
Självklart har denna webplattform ett reellt värde i företaget Ölands Turist AB och självklart kommer förhandlingarna med de nya 91%iga ägarna att fortsätta för att de skall ta över hela borgensåtagandet eller åtminstone de 91%.
Jag ser ingen anledning att som i exempelvis dagens utspel i Ölandsbladet misstro de nya 91%iga ägarna i ägarbolaget VÖAB.

Bland företagen som gått in och ioch med aktieköpet tagit över ansvaret för utvecklingen av Ölands Turist AB finns några av de största företagen på Öland.
Här finns bland annat Mörbylånga Åkeri, Kronocamping Böda Sand, Hotell Skansen, Kronocamping Saxnäs, Lindbytvätten, Strand Hotell,Halltorps Gästgiveri,Ölands Djur&Nöjespark, Ekerum Golf &Resort, Lammet och Grisen, Lundegårds Camping, ICA Supermarket Borgholm ,ICA Nära Löttorp, mfl mfl.
Jag har mycket svårt att förstå att inte alla krafter på Öland inom såväl företagande som politik kan dra åt samma håll ens denna gång.

Det är dags att ställa upp bakom dessa företagare och VD Gustaf Öholm för en fortsatt positiv utveckling av den för oss alla så oerhört viktiga besöksnäringen.


Heder åt Ölands Skördefest med Svante Oledal och Stefan Ahlgren i spetsen som är ett av alla de företag och organisationer som nu tecknar serviceavtal med Ölands Turist AB runt webplattformen visitse.se

1 kommentar:

  1. Det är inte så mycket pengar (5000 kr) för de stora organisationer på Öland, för att vara med som "servicepartner". Men för oss med små familjeföretag betyder 5000 kr att vi skulle betala 100% mer än vad vi betalar i provision nu (eller 24% av intäkter!). Det är inte rimligt och därför ska vi tyvärr inte vara med i bokningssystemet 2010.

    SvaraRadera