lördag 28 augusti 2010

Levande landsbygd med mer RUT för äldre

Det finns många människor som är lite äldre men som ändå vill bo kvar i sina hus på landsbygden. Att kunna dra av på skatten för renoveringar (ROT-avdrag)har länge varit möjligt men att dra av på skatten för att få hjälp med snöskottning och golvtvätt har först blivit möjligt de senaste åren genom det s.k. RUT-avdraget.

Vänsterpartierna vill ta bort RUT-avdraget. Centerpartiet vill istället utveckla RUT-avdraget så att det blir extra förmånligt för äldre som fyllt 75 år. Avdragsrätten ska vara 75 procent av priset istället för 50 procent som idag.

Genom utökat RUT-avdrag kan man slå två flugor i en smäll: Fler äldre har råd att köpa hjälp så de kan bo kvar hemma längre och fler jobb skapas på landsbygden.
Redan idagsläget är det oftast billigare för den som endast har några få timmars hemtjänst att välja ett företag inom hushållsnära tjänster än den kommunala verksamheten. Det innebär ökad valfrihet för individen. Jag mötte häromdagen en kvinna med RUT-företag i en av länets kommuner. Hon var tidigare arbetslös men driver sedan ett år tillbaka sitt eget RUTföretag. Hennes kunder är till 90% barnfamiljer. Hon och hennes kunder är lika oroliga, de vet att om vänsterpartierna vinner riksdagsvalet så försvinner RUT-avdraget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar