lördag 28 augusti 2010

Matlandet Sverigekonferens i Färjestaden

Jordbruksminister Eskil Erlandsson invigde i onsdags Matlandet Sverigekonferensen.
Det var jätteroligt att så många samlats för att fylla visionen Matlandet Sverige med innehåll. För ett par år sedan lanserade Eskil Matlandet Sverige på Grüne Woche i Berlin. Det enda landskap som då hade nappat på jordbruksverkets inbjudan var just Öland, där fanns öländskt knäckebröd, kryddor, korvar, getost m.m.m. Många ruskade på huvudet, i dagsläget tror hela 72% av svenska folket på att Matlandetvisionen kan förverkligas! Ölands Skördefest arrangerade konferensen i Färjestaden och på plats fanns exempelvis Carl-Jan Granqvist som repr Måltidsriket,LRFs förbundsordförande, VD ICA Sverige, VD Livsmedelsverket, VD Visit Sweden, Exportrådet, Sveriges Bryggerier,ett stort antal landskapsmatambassadörer, utsedda av jordbruksministern, från Öland fanns Eva o Per Pettersson,Källa. Här fanns också Hushållningssällskapens förbund och länsstyrelserna, EkoMatcentrum, Lund Universitet och högskolan i Kristianstad, SHR och många fler. I paneldebatten representerades Sveriges Fiskares Riksförbund på ett förtjänstfullt sätt av vice ordförande Thore Jonsson från Böda.
Tore pratade bl.a om vikten av regelförenkling även för fisket, om varumärket Närfiskat och att det behövs fler förädlingsföretag i Sverige.


Eskil presenterade nya mål och genomgående var det glasklart att såväl producenter som handel, forskning och branschorganisationer i övrigt lovordar satsningen på Matlandet. Centerpartiet har Alliansregeringens gehör för att nu gå vidare med denna satsning vilket kommer att betyda mycket för fler arbetstillfällen på svensk landsbygd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar