söndag 15 augusti 2010

Öland borde självklart vara centrum i Matlandet Sverige




Det öländska jordbruket tillsammans med alla de små förädlingsföretagen bör kunna ge Öland en självklar plats som centrum för jordbruksminister Eskil Erlandssons vision "Matlandet Sverige". Förstaklassiga råvaror, lokalproducerat och/eller ekologiskt är de ledande begreppen i den pågående svenska matdebatten. Öland har alla möjligheter! Just kombinationen högkvalitativa råvaror, kultur och starkt samarbete gör succé år efter år i Ölands Skördefest! Jordbruksdepartementet har redan valt Öland och Ölands Skördefest som samarbetspartner för den nationella matkonferens som är tänkt att bli årligen återkommande. Konferensen är den 25-26/8 på Hotell Skansen. Vår egen öländska matambassadör som utsetts av Eskil Erlandsson är Eva Pettersson på Ninnis Kroppkaksbod i Källa. Jordbruksdepartementet är det departement som under Alliansregeringen lyckats bäst med regelförenklingar. Nu är det upp till oss i kommunerna och de öländska företagen att driva frågan framåt och därmed möjliggöra fler arbetstillfällen på den öländska landsbygden. Här finns en enorm potential i mjölkproduktion, nöt-gris- kyckling- och lammuppfödning, potatis, spannmål, lök, ägg, tomater, jordgubbar, vinodlingar som siktar på framställning av högkvalitativt vin, krispiga knäckebröd, härliga örtkryddor, havtornsprodukter, bönchips, genuint öländska limpor, rökt eller nyfångad fisk, ostar, delikatesskorvar, våra öländska kroppkakor och oändligt mycket mer. Självklart skall Öland kunna bli centrum i Matlandet Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar