onsdag 2 december 2009

Budgetfullmäktige med spänstig debatt-satsning på Östersjömiljö och Slottsskolan

Måndagens inställda möten gav möjlighet till kontorsarbete bl. a med att rensa mailboxen. Härligt. 1874 mail i inkorgen har nu genom sortering minskat till 670 mail..... Dock består skickatkorgen fortfarande av över 1600 osorterade mail... jag hoppas inte IT-avdelningen blir alltför irriterade..Många mail blir det iallafall..

Måndagskvällens budgetfullmäktige höll på till 22.45.. dock kändes större delen av debatten som ganska spänstig och rolig. Många glada skratt blev det trots kvällens allvarliga budgetärende. Kommunstyrelsens förslag innebar pga det ekonomiska läget i världsekonomin och därmed färre arbetade timmar dvs lägre skatteintäkter nationellt i Sverige en besparing på hela 17 miljoner kronor år 20101 jämfört med budget år 2009. Det har varit tufft att få fram detta förslag men tack vare målmedvetet och samlat arbete bland såväl personal som politiker så har arbetet kunnat ske i stor enighet.

Kommunstyrelsens förslag innebär ffa satsningar på renovering och ombyggnation av Slottsskolan (vilket inte var möjligt under åren med de stora elevkullarna, Slottsskolan hade då som mest 380 elever att jämföras med dagens 280 elever)som skall påbörjas år 2010.
Kommunstyrelseförslaget som fullmäktige beslutade om innebär också en satsning på Östersjömiljön. Agenda 21 gruppen har länge arbetat med provtagning av kanaler vid mynningen ut i Östersjön. Den nyanlagda/återskapade våtmarken Hörninge mosse är ett mycket gott exempel på samarbete mellan markägare, kommun och länsstyrelse. De pengar som kommunstyrelsen avsatt ger nu möjlighet för projektering av ytterligare fem våtmarker vilket skulle betyda en avsevärd minskning av näringsläckage ut från ön till Östersjön.
Mycket av fullmäktigedebatten kom annars att handla om befolkningsutvecklingen och fritidsaktiviteter. Arbetslösheten i Borgholms kommun är jämfört med riket/länet i övrigt låg. "Bara" cirka 4%. Här finns plats för många fler nya kommuninvånare, framförallt inom hantverksyrkena då vi tack och lov inte har någon drastisk minskning av investeringsviljan bland de nordöländska hus/tomtägarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar