fredag 4 december 2009

Ensamkommande flyktingbarn har goda möjligheter i Borgholms kommun

Vi hade nyligen kommunbesök i kommunstyrelsens arbetsutskott av Länsstyrelsens repr gällande flyktingmottagning och ensamkommande flyktingbarn.
Det kändes mycket bra att kunna konstatera att vi i Borgholms kommun hann före regeringens utredare och funderingar gällande flyktingar och integration.För oss var det från början självklart att lägga mottagandet av flyktingar under arbetsmarknadsavdelningen, dvs inte under socialförvaltningen. Det har fungerat mycket bra under ledning av Agnetha m,fl.
Vår uppfattning är att ensamkommande flyktingbarn mår bäst av att växa upp och bo i hemlik miljö. Vi har därför valt att ta emot ensamkommnade flyktingbarn i familjehem istället för gruppboenden.
Det har fungerat oerhört bra och jag blev så glad när jag häromveckan träffade en kille i 10-12årsåldern som varit här i drygt ett år, han pratade mycket bra svenska, i skolklassen och kamratgänget runt honom fanns inga som helst tecken till ifrågasättanden eller rasism. Mycket positivt och enligt länsstyrelsens företrädare är vi bland de kommuner som är goda exempel för andra. Jättepositivt att få bekräftelse på att vi valt rätt modell för att underlätta för nya svenskar att bli en del av vårt gemensamma samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar