onsdag 23 december 2009

I väntan på ambulans (IVPA)

Vi hade nyligen sammanträde i Primärkommunala nämnden (dvs länets kommunstyrelseordföranden) då vi diskuterade en mängd olika aktuella kommunala frågor. bl.a ett förslag till avtal med landstinget som innebär att räddningstjänsten kan kallas om ambulans bedöms vara för långt bort, i första hand vid larm om hjärtpatienter.
Vi har bl a inom räddningstjänsten Öland, Kalmar och Västervik länge efterfrågat detta med utgångspunkten att ge största möjliga trygghet och snabb hjälp till invånarna. Vi vet att det är långt från exempelvis Borgholm eller Kalmar till såväl södra som norra Öland när de befintliga ambulanserna redan är på utryckning.

Avtalet som nu diskuteras med landstinget innebär att landstinget står för utbildning,utrustning och tillgång till medicinskt ansvarig läkare. Medan kommunerna står för lönedelen till räddningstjänspersonalen i samband med utbildning och utryckning.
Än en gång har vi en stor fördel av att vi har Vårdstiftelsen här på Öland. Vi har tack vare Vårdstiftelsens gåvor redan defibrillatorer i samtliga sex räddningstjänststyrkor och larmas sedan en tid tillbaka enligt ett muntlig avtal med landstinget som förstabil om ambulansen är långt borta.


Det känns bra att nu få ett skriftligt avtal och att jag fick starkt stöd i PKN för att det är viktigt att det skriftliga avtalet kan sägas upp med kort varsel.
Att vi i kommunerna vill öka tryggheten för invånarna genom att möjliggöra räddningstjänstens hjälp i väntan på ambulans, skall aldrig kunna användas som argument för att spara bort ambulansstationer på landsbygden i Kalmar län, detta oavsett majoritet i landstinget i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar