fredag 4 december 2009

Öland och Kalmar län i Stockholm

Det var spännande att igår, tack vare goda kontakter hos kulturutvecklare Björn Samuelsson Kalmar, få möjlighet att företräda Kalmar län på Intercults konferens med anledning av det svenska ordförandeskapet i EU. Huvudtema var kulturpolitik på lokal,regional och nationell nivå. Platsen för konferensen var Orionteatern där Stockholm och Öland har gemensamt intresse i form av chefen Stina Oscarsson (sommarölänning som ställt upp som konstnärlig ledare för Ölandsoperan på Borgholms slott). Intercultkonferensen hade cirka 200 deltagare från bl,a EU-kommissionen,Statens kulturråd, Dramatiska Institutet,Riksdagens kulturutskott,Riksteatern,Stiftelsen Framtidens Kultur mfl från Sverige samt ett antal deltagare från Litauen, Danmark ,Österrike, Frankrike, Holland, Makedonien, Tyskland, Finland, Polen, England m.m.
Den paneldialog som vi från Kalmar län deltog i hade Riksteaterns stabschef Helena Salomonsson som samtalsledare.
Det blev en mycket bra dialog med oss företrädare från Kalmar län och företrädare från region Skåne (som sedan 10 år har ett större inflytande på den statliga medfinansieringen av kulturanslagen). Många konferensdeltagare kom fram till oss efteråt för att följa upp och för att ge feedback. Lite förvånad själv, faktiskt, konstaterade jag under dialogen att det ibland är mer sammanhållning mellan lokal,regional och internationell kulturpolitik än det är mellan lokal,regional och nationell kulturpolitik. Det var extra roligt att på en fråga från publiken kunna lyfta fram Ölands Folkhögskola som ett klockrent svar och ett gott exempel som startat folkhögskolor såväl i Zelenogradsk i Kaliningradenklaven som i Sydafrika.

I Kalmar län har vi många konkreta goda exempel. Rockarkivet i Hultsfred som borde vara av nationellt intresse, RockCity, Ölands Skördefest, Glasriket, Astrid Lindgrens Vimmerby osv. Våra kulturinstitutioner som vi är mycket stolta över kom upp flera gånger i dialogen. Det råder ingen tvekan om att kulturen har mycket stor betydelse på många områden för oss i Kalmar län och att kulturutredningens tal om aspektpolitik är något som för oss sedan länge är självklart om än inte tydligt ens för oss själva.

F.ö kändes det mycket bra att se att Birgittas Matbod fanns på plats på julmarknaden på Stortorget i Gamla Stan med bl.a tomatmarmelad och Ölandsost.. :-).. i en liten butik köpte jag en CD av en ej tidigare utgiven livekonsert av Cornelius Vreeswijk från Strand Hotell i Borgholm år 1981... ett par kvarter därifrån såg jag en vacker akvarell av Kapelludden i Bredsättra målad av en konstnär vid namn Johan Persson.. dessutom mötte vi Barbro och Börge Kamras i Gamla stan samt på stationen Ulrika, GunBritt, Christina mfl på väg hem till Öland med Silverlinjen.. Alltid kul när Öland är välrepresenterat i Stockholm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar