onsdag 3 februari 2010

Borgholms kommun självklart anmäld att delta i Earth Hour

Det närmar sig igen för Earth Hour, världens största globala klimatmanifestation under ledning av Världsnaturfonden. Ifjol deltog nära en miljard människor i 88 länder. Jag blev påmind om Earth Hour av en företagare häromdagen. När jag sedan kollade med kommunens energirådgivare Tommy så visade det sig att han hade anmält Borgholms kommun som första kommun i Sverige att delta i Earth Hour. Jag gillar kommunlistan på Världsnaturfondens hemsida... :-)..
Borgholms kommun tillsammans med övriga kommuner i Kalmar län deltar i Energimyndighetens projekt Uthållig kommun. Ett av många resultat av Regionförbundets arbete med Klimatkommissionen för Kalmar län, ett arbete som nu följs av flera regioner runt om i landet.
Ett cirkulär från Energimyndigheten som kom idag visar att regeringen i decmeber 2009beslutade avsätta ytterligare 99 miljoner kronor per år under åren 2010-2014 för systematiskt arbete med energieffektivisering i landets kommuner.

I Borgholms kommun är alternativa energikällor en mycket viktig fråga sedan många år tillbaka. Fjärrvärmeverket i Borgholm byggdes redan i början på 1990-talet. Sedan några år finns det också ett litet fjärrvärmeverk i Löttorp och trots vinterkylan klarar Borgholm Energi uppvärmingen av kommunens och enskilda fastighetsägares/företagares fastigheter i det närmaste helt utan fossila bränslen. En utredning gällande biogasproduktion,där avsikten är förädling till drivmedel pågår tillsammans med Mörbylånga kommun. Sedan många år äger Borgholm Energi AB 7 vindkraftverk på södra Öland som gett god avkastning under åren.
Stora investeringar görs av privata vindkraftbolag i vindkraftverk runt om på ön,den senaste investeringen i Gärdslösa lär enligt ryktena kunna handla om 150 miljoner kronor för fem vindkraftverk.

Inför Slottsskolans ombyggnation hoppas jag också att Nicklas Beermann på Borgholm Energi AB lyckas med den idé han framförde häromdagen. Det vore jätteroligt att ha solceller på taket till Slottsskolan för produktion av el!
Jag hoppas att det går att göra en lika bra pedagogisk grej av det som i kommunhuset i Mönsterås där man kan läsa av nere i entrén hur många kilowatt som solen gett. För drygt ett år sedan monterades där en 200 kvadratmeter stor solcellsanläggning på taket till kommunhuset just för att producera eletricitet. Under det här året har hela 26 434 kWh producerats, vilket är mer än man räknade med.

Jag har även anmält mitt deltagande privat i Earth Hour på www.wwf.se , här finns det gott om plats för fler ölänningar och fastlänningar att anmäla sig så kan vi tillsammans hjälpas åt att trycka på för globala lösningar och gemensamt arbete i klimatfrågorna genom att släcka ljusen lördagen den 27 mars kl: 20.30-21.30

1 kommentar:

  1. Bravo Lisbeth,

    glöm inte skogarna, vi tycker det är jätteroligt med en riktig skog i Rälla och vill inte ha ett bostadsområde med träd. Bra luft, lugnt och skönt, prima för friskvård i alla de former. Och stranden: fenomenalt intressant, något att skryta med och njuta av!
    S.O.L

    SvaraRadera