tisdag 16 februari 2010

Projektens vara eller inte vara

För några år sedan började resonemanget om ett gemensamt Näringslivskontor på Öland. De båda Näringslivskontoren jobbade då på helt olika sätt, bl a beroende på att man i Mörbylånga kommun valt att ha två tjänster kombinerade med andra uppdrag medan vi i Borgholms kommun valt att ha en tjänst som renodlat arbetade med näringslivsutveckling och hade tydligt uppdrag att arbeta med att söka intressanta och möjliga projektmedel för ytterligare utvecklingsfinansiering.

Efter många turer togs så småningom beslut i de bägge kommunerna för ett gemensamt Näringslivskontor under Ölands Kommunalförbund vars ledning är en direktion med företrädare från bägge kommunledningarna.
Ett av de tydliga men muntligt uttalade politiska uppdragen var hela tiden att fortsätta arbeta projektinriktat för att på så sätt hämta hem mer pengar till förmån för de öländska näringslivs-utvecklingen. Särskilt tydlig i detta var man i den kommun vars personal inte tidigare haft tid och förutsättningar att finna projektpengar med anknytning till öländsk näringlivsutveckling.

Kan hända att detta var ett felaktigt resonemang när vi ser facit idag i negativa skriverier om enskilda tjänstemän som handlat på uppdrag av politiska beslut tagna av fem politiska företrädare per kommun i den direktion för Ölands Kommunalförbund som nu drivit verksamheten i drygt 1 1/2 år.
Förutom undertecknad som är ordförande i Ölands Kommunalförbund så är vice ordförande Tommy Eliasson även vice ordförande i Mörbylånga kommunstyrelse och den tredje ledamoten i kommunalförbundets arbetsutskott är Kent Ingvarsson tillika kommunstyrelseordförande i Mörbylånga kommun. I direktionen ingår även bla Sune Axelsson och Eddie Forsman från kommunstyrelsens arbetsutskott i Borgholm och Annika Olsson från kommunstyrelsens arbetsutskott i Mörbylånga.

Inte vid något tillfälle har någon röst bland politiker sagt att Ölands Näringslivskontor arbetar på ett felaktigt sätt. Tvärtom har tre pågående projektutvecklingsideer redovisats och diskuterats under hösten ända sedan oktobersammanträdet.Politiken valde i diskussionerna att prioritera ett av projekten. Klart att det uppstår en förvåning när det i januari inte finns möjlighet till medfinansiering. Näringslivskontoret har deltagit i ett stort antal sammanträden för att ge återkoppling och diskutera. Det har framförts tydliga önskemål om fler sommaraktiviter från Näringslivskontoret på södra Öland men aldrig att man skulle sluta söka efter intressanta projekt.
Ölands Näringslivskontor arbetar för fullt utifrån de politiskt antagna målen och strategierna samtidigt som utveckling av dessa pågår inom ramen för projektet Tillväxt Öland, Styrgruppen består av en majoritet av öländska företagare och även ordförande är näringslivsrepresentant nämligen VD för Ölands Bank.
Tillväxt Öland är projektmedel från Tillväxtverket som bl a gör det möjligt för pågående intervjuer med nästan 200 öländska företagare.

Ett projekt, initierat av politiker, med marknadsföring av Öland för inflyttning från bla Holland har lett till viss inflyttning på Öland men än mer på Småland med sina betydligt lägre huspriser. Där lever projektet i högsta grad vidare men har nu avslutats för Ölands del. Det råder ingen tvekan om att det är detta projekt som också lett till den stora ökningen av holländska turister de senaste åren.

En resa till franska regionen Auvergne ifrågasätts. Faktum är regionen Auvergne betalade hela kostnaden för resa och uppehälle under vårt deltagande där under midsommarhelgen 2008. Sommaruniversitet i staden Clermont-Ferrand (av Malmös storlek)hade Sverige som tema och bjöd in Anders och mig som huvudtalare för en svensk delegation som även bestod av två företrädare för AF Utland samt näringslivschefen i Gnosjö.

Ett parkeringskvitto på 3 kronor snurrar också runt i media på ett felaktigt sätt, det påstås vara ett krav på ersättning från kommunen när det i själva verket är en vanlig redovisning av nyttjandet av ett tjänstebetalkort. Självklart skall alla kvitton på inköp på tjänstekort redovisas vare sig det är 3 kronor eller 300 kronor.

Resan till Bornholm som ifrågasätts var ett uppdrag direkt från den politiska ledningen. De företrädare som redan då (dvs inte jag) trodde på Öland som en kommun, ville besöka Bornholm som just genomgått en kommunsammanläggning av sina 4-5 kommuner för att lära av processen där. Samtidigt var också en grupp yrkesfiskare med på resan och företrädare för Leadergruppen i Böda hamn ,detta för att komma igång med den positiva utveckling av hamnarna som vi nu ser här på Öland. (Leadergruppen i Böda betalade sina hotellkostnader i efterhand när de fått projektpengarna från Länsstyrelsen.)

En resa till Rügen var också ett beställningsjobb från politiken,där diskuterades framförallt den kurtaxa (turismskatt) som bl a Eddie Forsman jobbat vidare med för Ölands del, studiebesök på biogasanläggning gjordes( vilket ledde till den utredning som presenterades nyligen och positiva inslag på TV i veckan) och de gemensamma målen för näringslivskontoret arbetades fram.

Under året 2009 var Öland genom Tommy Eliasson president dvs ordförande för samarbetet B7 i de sju stora öarna i Östersjön. Näringslivschefen utsågs genom politiska beslut att vara högste tjänsteman. Året har för bägge två inneburit en hel del merarbete inklusive resor, stora delar av kostnaderna liksom för sekretariatet på näringslivskontoret har betalats av B7 via öarnas medlemsavgifter.

Bland de projekt som drivits i Näringslivskontorets regi de senaste åren märks Öländsk Kalksten som bl a säkerställde täkttillstånden för ett antal år framöver och resulterat i ytterligare ett antal utvecklingsprojekt, bland projekten finns också det framgångsrika kvinnliga företagsnätverket som startades upp redan på Sigrid Ahls tid, ett stort antal projekt har drivits genom sociala fonden där företag fått möjlighet till utbildning i egna valda områden för sig och sin personal.

Projekt i all ära men med facit i hand har vi i politiken kanske gett felaktiga signaler och fattat felaktiga beslut. Det är inte rimligt att en enskild tjänsteman som utfört sitt arbete helt enligt de direktiv han fått skall stå till svars för politiska beslut och tydligt uttalade uppdrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar