söndag 21 februari 2010

Centerpartiet -jämställdaste partiet i Kalmar län

Det blev en intressant metodrapport som Git Franzen Ekström arbetat fram som student på mastersprogram i Statsvetenskap på Växjö Universitet (numera Linneuniversitet).

Git har intervjuat kvinnliga politiker från samtliga riksdagsrepresenterade partier i Kalmar län. Syftet med Gits rapport är att belysa frågan om hur jämställd makten är fördelad inom politiken i länet. Samtliga studerade partier har genomfört jämställdhetssatsningar, men hur har verkligheten blivit??.

Gits rapport heter Massor av män eller varannan damernas?

I redovisningen framgår att det idag finns 307 ordförande och viceordförandeposter i Kalmar läns 12 kommuner. När det gäller hur stor del kvinnor som besitter dessa poster har Git räknat procentuell fördelning utifrån antalet poster/kvinnor.

Exempelvis socialdemokraterna 134 poster varav 35 kvinnor =26 % ,
miljöpartiet 2 poster varav 0 kvinnor=0%
medan Centerpartiet är det mest jämställda partiet i Kalmar län. I Centerpartiet har vi 72 poster som ordförande/vice ordförande i länets kommuner, av dessa är 25 kvinnor och vi i Centerpartiet är därmed bästa partiet i länet när det gäller andelen kvinnor på maktposter med 35%.

Som ni förstår så är det långt kvar till jämställdhet, även i Centerpartiet kan vi och kommer vi att arbeta för att bli ännu bättre men nog trodde jag att verkligheten såg bättre ut för övriga partier än vad Git Franzen Ekströms rapport visar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar