onsdag 8 april 2009

Kommunstyrelse, nya linser mm

Gårdagens kommunstyrelsesammanträde föreslog enhälligt kommunfullmäktige att godkänna förslaget till överlåtelseavtal gällande Ölands Skördefest från Ölands Kommunalförbund till Skördefestens Vänner.

En enhällig kommunstyrelse föreslår tyvärr också fullmäktige att lägga ned skolorna i Södvik och Böda (föreskoleverksamheten/"dagis" finns kvar enligt detta förslag och beslut).
Nedläggningen innebär att om alla väljer att samlas runt Åkerboskolan så börjar ett 15-tal barn där i förskoleklass till hösten 2009, år 2010 är det en stor grupp på 27 barn men sedan fortsätter det genom åren med 14-15 barn per år på hela norra Öland från Föra och uppåt.
Sannolikt väljer en del föräldrar som jobbar söderut att låta barnen gå i Köpingsvik istället.

Kommunstyrelsen föreslog också kommunfullmäktige att godkänna årsredovisningen där kommunen för åttonde året i rad slutade på ett positivt resultat om än med nöd och näppe denna gång.
Det är bara att konstatera att de nya pengar år 2010 som regeringen nu lovat kommer mycket,mycket väl till pass. Kommunerna drabbas mycket hårt av den globala lågkonjunkturen och de minskade skatteintäkterna. För vår del är det inte alls upplyftande att politiskt prioritera i de förslag som lagts fram som möjliga besparingar unde de närmaste åren.

De nya 5,7 miljoner som Borgholms kommun får år 2010 (under förutsättning av att vi lyckas behålla nuvarande antal invånare annars sjunker även detta bidrag som vanligt..)gör livet lite lättare för de kommunala verksamheterna.Som det ser ut för oss nu så saknar budget 2010 drygt 20 miljoner kronor så vi har allt att göra ändå för att få runt det hela.
Det finns också löften om nya pengar år 2011 och 2012 . Det känns bra att regeringen har lyssnat på kommunSverige och dessutom mycket bra att den statliga kassan trots den globala lågkonjunkturen är så pass stabil att man nu kan göra rejäla satsningar på infrastrukturen i landet.
För Kalmar läns del innebär regeringens infrastruktursatsning ett ökat anslag till den regionala planen med cirka 220 miljoner kronor under den kommande planeringsperioden. Dessutom finns det ökade statliga stöd till enskilda vägar, (vilket dock även kräver kommunal medfinansiering. )Infrastrukturfrågan är mycket stor och viktig för Kalmar län.
I Centerdistriktet hade vi frågan högst på dagordningen vid gårdagskvällens sammanträde i Mönsterås och ikväll träffas länets alla kommun-landstings- och regionstyrelseordföranden för att försöka prata ihop oss om de prioriteringar som måste göras.
Trots regeringens satsningar så är grundproblemet att tidgare s-regeringar lovat mycket utan att hålla ett dugg och Kalmar län hade för bara något år sedan därför ett verkligt behov på 2,5 miljarder!! kronor i infrastruktursatsningar och underhåll.

För Borgholms kommun och Ölands del så är det klart att anslutningsvägarna E22 och E25 är jätteviktiga liksom tåg och flyg till Kalmar men vi behöver också lösa trafikfrågorna på ön för att underlätta arbetspendling under hela året. Förbifart Glömminge är ett sådant exempel, mellanvägarna östra sidan-väg 136 ,men det finns många,många fler åtgärder som behöver göras.

Har f ö skaffat linser för tredje gången i livet.. yngste sonen 17 år föregick med gott exempel och jag blev så sugen på att prova igen. Har tröttnat på att försöka läsa genom de progressiva glasögonen och därför istället ta av och på dem beroende på om jag behöver se på långt eller kort håll.
Det var en klart häftig upplevelse att numera se glasklart.. utan glasögon på både långt och kort håll
Linserna har nämligen olika funktion ,den ena långt håll,den andra kort håll ,detta utan att vara progressivt slipade. Så istället för linser och läsglasögon, kan jag när jag nu känner för det strunta helt och hållet i glasögonen. Förhoppningsvis lär jag mig också såsmåningom hur man gör när man skall ta ut linserna utan att det behöver ta halva natten..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar