söndag 26 april 2009

Stagnelius, Lennart Levi och Fye från Fööe

Tja förutom budgetföreläsningen så var fredagen minst sagt kulturfylld. Jag tillhör de få som haft möjlighet men hitintills missat att se Lars Sonnesjös fantastiska manus och skådespeleri i teatern om Erik Johan Stagnelius Den lille fule ölänningen.
Lars Sonnesjö ensam på scenen med en docka föreställande Stagnelius och ett skrivbord med lite rekvisita föreställande en liten ruffig Stockholmslägenhet där Erik Johan dog endast 29 år gammal. Utfattig men med ett arv till oss alla på över 600 dikter. Det var en fantastisk upplevelse som Lars Sonnesjö bjöd på.
På Byteatern var annars gårdagens huvudtalare Centerpartiets riksdagsman professor emeritus Lennart Levi som äntligen vid 75 års ålder tackade ja till att ställa upp och självklart kom in i riksdagen. Redan år 1960 hjälpte Lennart Lewi dåvarande partiledaren Gunnar Hedlund att skriva en motion om bla vikten av föräldrautbildning. Motionen fick stort genomslag under rubriken Körkort för kärlek... Om det kanske finns någon som missat det så valde Lennart Levi att lägga sin kraft på psykosocial miljömedicin på Karolinska institutet istället för på politik. Han blev Sveriges första professor inom ämnet år 1978 och grundade Karolinskas avdelning för stressforskning- en av världens ledande. Genom åren har han varit och är rådgivare åt såväl FN-organen WHO och ILO som till EU.
Lennart Levi var mycket tydlig i att individen har ett eget val i nästan varje situation. Det gyllene exemplet är glaset som till hälften innehåller vatten. Ser du det som halvfullt eller halvtomt?
Din egen inställning i olika frågor är oerhört viktig och det är genom den positivare tolkningen som du kan motverka att stressen tar överhanden. Under sitt föredrag kastade Lennart runt oss inom litteraturen med citat ur alltifrån Piet Heinz till Hjalmar Gullberg, Alexander Zolsjenitsyn, Alice Lyttkens och Sokrates till Ingmar Bergman. Sannerligen en spännande och lärorik stund och Lennarts bok får bli morgondagens läsning i solstolen i skogen.
Ytterligare en kulturell höjdpunkt under fredagen var underhållningen på Sparbanksstiftelsen Ölands stämma på fredagskvällen. Det var Fye från Fööe med Per, Mikael, Karin och Jörgen som stod för musik och sång varav många egna kompositioner. Helt underbart! Alltifrån Föra socken vann (årets ölandssocken) till irländsk folkmusik, amerikansk rock och pop och Ölandssången. Spelglädjen var total och jag bara njöt.
Hämtade sedan make och hundar för att åka upp till Smålandsskogen och dagens jaktmöte. Lyssnade till Berndt, IngMarie, Myrthel m fl på CD-skivorna till boken Så praate vi i Föesocken under resan. Fantastiskt arbete som gjorts av Föra hembygdsförening för att bevara Föradialekten åt eftervärlden.
Konstaterade att jag även fick en inblick i ungdomskultur under kvällen eftersom mer än hundratalet ungdomar och ett stort antal tjusigt parkerade bilar laddade för nattligt race när vi passerade flygrakan i Läckeby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar