tisdag 28 april 2009

Löttorp i full fart, biskopsvisitation och fullmäktige

Igårmorse besökte vi i ksau Åkerboskolans årskurs 2 tillsammans med utbildningsnämndens ordförande. Vi fick ett så trevligt brev förra veckan från eleverna som bad "kommunen" komma och titta på deras fotbollsplan. Det är klart att det kan knappast kallas fotbollsplan. en liten jordig fyrkant med stora gropar i mellan lilla och stora gympahallen. Elevernas skyddsombud Kevin från åk 3 var med och diskuterade möjliga alternativa förslag. Det finns en gammal fotbollsplan som ligger långt ifrån skolan på andra sidan fjärrvärmeverket och det är klart att den inte fungerar på rasterna för skoleleverna. Trafiksäkerheten runt skolan är en fråga som hör ihop med fotbollsplan på skolgården och vi hoppas nu få några olika förslag till lösningar.

I Löttorp passade vi också på att titta in på Åkerbobadet som vi lade drygt 4 miljoner på i investeringar häromåret samt att fika på Condiset där utbudet av smörgåsar är imponerande stort för att vara vid denna tid på året. Men det finns tack och lov en stabil kundkrets av företagare som brukar nyttja condiset för morgonfika och lite av mötesplats. Diskuterade trafikfrågan på Marknadsvägen med Östman. Vi behöver måla fler cyklister och fotgängare på gångbanan eftersom den är så bred att många trodde det var en parkeringszon..... i somras. Vi behöver också markera Marknadsvägens mittlinje. Vi hoppas att Vägverket får fram pengar till att göra den långa upphöjningen på Löttorpsvägen mellan torget och ICA under detta år.
Vi körde också en sväng runt nya industriområdet där det nu byggts flera nya lokaler, som en följd av den nya detaljplanen som nu är på g så får vi fram ännu fler industritomter norr om de befintliga. Vi passade också på att ta en titt på de gång o cykelvägar som vi jobbar vidare med. Vägverket hade inte pengar till gc-vägen från Åkerbohemmet och västerut i år, trots kommunal medfinansiering med 50% men vi hoppas kunna göra den nästa år istället.

Det blev också ett besök i Färjestaden där biskop Sven Thidevall bjudit in kommunalråd och kommunchefer från Borgholm,Mörbylånga och Kalmar till en gemensam dialog om utvecklingsfrågor, vistelsebegrepp m.m

Kvällens kommunfullmäktigesammaträde var positivt på så sätt att det är mycket viktigt och bra för demokratin att det nu i besparingstider och fördjupning av översiktsplaner blivit en levande debatt i samhället. Från att inte ha hört ett ljud och inte haft någon besökare ens under allmänhetens frågestund många tidigare gånger så hade vi igårkväll många besökare varav tre personer som starkt och engagerat argumenterade för sin sak och ställde frågor till oss som berörda kommunföreträdare.

Däremot så är det märkligt att vår lokale missnöjespolitiker framstår som ljuset själv var gång det är åhörare som kan bli hans presumtiva framtida väljare eller partikamrater i fullmäktige.
I sakfråga efter sakfråga går han fram och argumenterar klokt och engagerat, visserligen passerar han gränsen till oförskämdhet ett antal gånger mot såväl kommunledning som 46 av 49 fullmäktigeledamöter men han får det att framstå som om han verkligen är beredd att ta ansvar och driva besluten i den riktning som de just för tillfället närvarande besökarna önskar. Till saken hör att han är den kommunpolitiker som varit med näst längst. Han har varit med i över 30 år varav flera mandatperioder i kommunstyrelsen där han haft verkligt inflytande på kommunens utveckling.
Alla vi som har hört honom i helt andra sammanhang än inför publik i fullmäktige exempelvis inne på kommunledningskontoret, vi som är vana vid att han avstår från att rösta så fort det blir det minsta obekvämt, lägger fram olagliga förslag till beslut eller använder kommunens logotype och titulerar sig vikarierande kommunalråd i egenhändigt skrivna yttranden i kommunens namn på sina egna överklaganden till Länsrätten vet att verkligheten är en helt annan än den uppvisning som gjordes igår igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar