tisdag 21 april 2009

Övningskörning på norra Öland.

Varit på övningskörningsrunda med yngste sonen på norra Öland ikväll. Körde genom Löttorp nya Marknadsvägen ut mot Byerum och fortsatte förbi Skäftekärr ner mot Hagskog.Det visade sig att sonen hamnade på en väg han aldrig åkt förr.
Det är fantastiskt vackert genom skogen ut mot sundet en solig vårkväll. Det görs nyinvesteringar i fritidshus i mångmiljonbelopp även utmed denna väg. Det är ganska så märkliga kontraster mellan de nybyggda ,de gamla småtorpen ,de enkla 50-60-tals sommarstugorna och de lite mer påkostade 80-90-talshusen. Sonen som går på byggprogrammet fick med automatik en lektion i öländsk bygghistoria...Mängden hus är påfallande stor, om bara en tiondel av alla husen hade åretruntboende invånare så skulle norra Ölands problem med servicen sannolikt varit betydligt mindre.Dessutom skulle kommunens ekonomi varit otroligt mycket bättre.. Ett så pass stort kundunderlag åretrunt hade avsevärt kunnat hjälpa till att få exempelvis Svensk Kassaservice att inse servicebehovet. De stora bekymmer med kontanthanteringen som väntas under några få men oerhört viktiga sommarveckor är för kort tid för att det skall vara möjligt att göra de investeringar som behövs sägs det.
Länsstyrelsen har bevakning på frågan efter Svensk Kassaservice(Nordeas)flykt från Byxelkrok. I en bygd som under högsäsong brukar ha kontantuttag på 250 000-300 000 kronor per dag kommer det naturligtvis att märkas hos småföretagen när det blir svårt att få tillgång till kontanter för kunderna.
Det är väl inte så många av oss som köper ett par glassar,några lotter eller några munkar och betalar med kort?
Det är dessutom uppenbart att Post och Telestyrelsen (trots skrivelsen från oss i Borgholms kommun tidigt i höstas)inte förstått att Byxelkroks hamn är en mycket populär gästbåtshamn, det är liksom inte så lätt att köra några mil på väg 136 ner till Löttorp med en båt...
Företagarna i Byxelkrok kommer dessutom att ha samma bekymmer med extra resor på ett par mil enkel resa för att sätta in kassor på bank som vi i familjen själva hade när vi drev Källagården resp Wässbyparken.
Det är rejält höga kostnader för att klara de behov av kontanthantering som norra Öland har. Det är dags att PTS förstår att Byxelkrok är klassat som glesbygd och har samma behov som de få platser där PTS tar fortsatt ansvar!
Vid kvällens besök i Kroken vajade flaggorna glatt utanför Gurlis gatukök. Solö Värdshus såg fräscht och nyrenoverat ut och nere i hamnen har Restaurang Sunshine nya ägare. Gotlandsfärjan passerade på väg mot Oskarshamn utanför Neptuni åkrar och hamnen i Nabbelund hade endast en ensam fiskebåt vid kaj.
Sveaskog har på ett vackert och försiktigt sätt avverkat och röjt i flera delar av skogen och det är gott om fina skyltar med information om Ekopark Böda. Nya vindskydd i Ekoparken invigdes under påskhelgen.
Hos de nya ägarna på pensionat Grankullavik lyste flitens lampa. Det börjar närma sig öppningsdags.
Ölanda flygplats ser numera inte mycket ut för världen som flygfält men ett par flygplan fanns likväl på plats.Ungdomarna som brukar vara hemma hos oss drömmer liksom flygklubben också om möjligheten att få fram pengar nog för att kunna göra en nybeläggning. Men deras tankebanor ligger mer åt bilhållet och värdig konkurrens till Emmabodastrippen. Kanske skulle det vara en aktivitet som kan bidra till mer intäkter för företagen på norra öland?
Något symboliskt för årstiden är det möjlligen att vi kom hem till Alböke strax efter solnedgången hade vi sett fler djur vid och på vägen än människor ute. Åtta rådjur,fem fasaner, en svenskhare och två vanliga harar. Men en himla fin rundtur var det och sonen kör nu riktigt hyggligt...:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar