Att Borgholms kommun är en intressant och viktig plats för rekreation för många människor blir allt tydligare. Tyvärr blir det likväl varje år en minskning av antalet åretruntboende i Skatteverkets papper och därmed mindre pengar i den kommunala ekonomin.
Antalet inflyttade människor är varje år fler än antalet utflyttade, men det är så väldigt många fler som dör än som föds så slutresultatet blir minskat antal invånare. Vi är nu uppe i 28% av invånarna över 65 år, en stor andel av dessa är nyinflyttade pigga pensionärer som ofta kraftfullt engagerar sig i ideella föreningslivet eller driver eget företag.
Jag började fundera när jag såg ett intressant upplägg av befolkningsförändringen sockenvis i Barometern i februari, hur Öland blir allt tjockare på mitten och allt tunnare i ändarna. Från Persnäs och norrut minskade antalet invånare år 2009 med hela 208 personer. Detta samtidigt som Borgholms kommun är en av de kommuner som under finanskrisen nyligen hade bland den lägsta arbetslösheten i landet, det finns en stark bas av småföretagare och det har endast märkts en svag minskning av antalet nystartade företag i Borgholms kommun under år 2009.
När jag kopplar ihop befolkningsminskningen med siffrorna på bygglovsansökningar till kommunens miljö- och byggnadsförvaltning så inser jag ju att antalet hus, nybyggda ,ombyggda och tillbyggda fortsätter med en mycket kraftfull ökning ( en liten minskning under år 2008).
Från år 2003-2009 har det beviljats bygglov för cirka 655 nya fritidshus och cirka 155 nya enbostadshus.
Eftersom det är svårt att veta var gränserna mellan fritidshus och permanenthus går och eftersom vi vet att en stor del av fritidshusägarna investerar mångmiljonbelopp i nybyggda fritidshus så kan vi konstatera att sammantaget har bygglov beviljats för 810 nya bostäder under perioden 2003-2009.
Under samma tid har antalet kommuninvånare minskat med 341 personer, från 11 141 till 10 806 personer.
Dagens mantalsskrivningssystem måste vara förlegat,det finns en liten kompensation för vår del i den nya fastighetsavgiften men vi vet och uppskattar väldigt mycket, med tanke på de arbetstillfällen inom handel och service som skapas, att många av fritidshusägarna i Borgholms kommun tillbringar nästan varje helg året runt. Vi skulle önska att fler valde att mantalsskriva sig i Borgholms kommun.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar