onsdag 31 mars 2010

Friskolor på gång på östra sidan. Bra initiativ!!

Det är full fart på östra sidan av Borgholms kommun. Stagneliusgården i Gärdslösa firade nyligen ett-årsjubileum i föreningsregi, organisationen Hela Sverige skall Leva har i samarbete med Ölands Näringslivskontor påbörjat arbetet med en lokal utvecklingsplan som sträcker sig från Bredsättra ända ner till Gårdby. Nybyggnation av brandstation i Runsten är på gång och häromveckan fick jag telefonsamtal med förfrågan om möjlighet till friskolor på östra sidan. Skolorna i Gärdslösa och Runsten har ifrågasatts gång efter annan som möjliga för nedläggning av besparingsskäl.

I Centerpartiet har vi beslut i såväl styrelse som partigrupp om att vi vill arbeta för lösningar som möjliggör att skolorna på östra sidan är kvar och att barnen kan fortsätta få sin undervisning upp t.o.m årskurs 6 på östra sidan. Tyvärr återkommer frågan om nedläggning av en eller bägge dessa skolor med jämna mellanrum av andra partier. Problemet är också de investeringar som behövs göras men som inte varit möjliga att driva politiskt under den långa tid som skolorna ifrågasatts.

På grund av elevminskning och besparingsskäl har vi under år 2008 och 2009 tvingats lägga ner skolorna i Bredsättra, Södvik och Böda. Visserligen har det för elevernas del efter dessa svåra beslut fungerat mycket bra men nu får det räcka. Statistiken bevisar att det inte är Gärdslösa och Runstens skolor som står för elevminskningen, tvärtom, huspriserna är på en rimlig nivå. Till dessa områden flyttar man gärna som barnfamilj för att sedan arbetspendla till Borgholm, Färjestaden, Kalmar eller Nybro enligt föräldrarnas egen utredning som redovisades i samband med senaste diskussionen om nedläggning.

Det finns gott om plats för fler barn i Rälla skola som tappat månag elever de senaste åren men dels tror vi på att pågående fördjupad översiktsplanering möjliggör fler inflyttade barnfamiljer framöver, dels har vi öppnat upp för att erbjuda Mörbylånga kommun platser i Rälla skola som liggr så nära kommungränsen på västra sidan.

I Centerpartiet välkomnar vi i högsta grad föräldrarnas initiativ att ansöka hos Skolverket om att få bilda friskolor i Runsten och Gärdslösa. Vid ett gemensamt föräldramöte nyligen ställde sig cirka 70 föräldrar positiva till att genomföra ansökan. Friskolor ger både ett nytt alternativ i Borgholms kommun men blir också en morot för ökad inflyttning av barnfamiljer till östra sidan eftersom den lagstadgade elevpengen naturligtvis ger bättre ekonomi om antalet barn är ännu fler.
Jag hoppas och räknar med att vi kommer att hitta lösningar gällande fastigheterna som gör det möjligt att förverkliga familjernas önskemål om friskolor på östra sidan. Ett mycket bra initiativ!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar