torsdag 4 mars 2010

Fryshusandan och LUPP

Åkerboskolans ordförande i Föräldraföreningen Eva Wahlgren har fått nationell uppmärksamhet för framgångsrikt arbete mot droger bland eleverna. Eva har också besökt Fryshuset och drivit på för att även Öland skall få ta del av Fryshusandan.
Regionförbundet i Kalmar län har lett ett arbete med att i samarbete med Ungdomsstyrelsen genom väl utarbetade enkäter(LUPP) undersöka ungdomars syn på och åsikter om Kalmar län. När det gäller alkoholvanor så sticker Borgholms kommuns ungdomar i åk 8 ut ordentligt tyvärr! Hela 11 % av ungdomarna här tror att deras föräldrar tycker att det är okej att de dricker alkohol, i närliggande Mönsterås kommun är samma siffra bland elever i åk 8 endast 1 %!!!!!!!

Det här visar att vi har åtskilligt att arbeta vidare med i Borgholms kommun och dessa frågor var också huvudfrågor när vi idag träffade företrädare för Folkhälsocentrum i Kalmar län, liksom att fältsekreteraren Annette och fritidsledaren Milla nyligen ordnade ett dialogmöte tillsammans med företrädare för Kalmar mot droger.
Jag pratade igår med Birgitta Elfström (S) i Kalmar som just haft besök av företrädare för Fryshuset som i projektform fått regeringens uppdrag att sprida Fryshusandan runt om i landet. För en mycket låg kostnad har vi därför möjlighet att låta såväl elever som skolpersonal,fritidsgårdspersonal, politiker mfl ta del av Fryshusets erfarenheter på en konferens i Kalmar under våren. Självklart måste vi ta vara på det tillfället och självklart måste vi vuxna vara tydliga mot ungdomarna. Det kan aldrig vara okej att 14-15åriga barn dricker alkohol! Tillsammans kan vi sätta gränser i större utsträckning och starkare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar