onsdag 31 mars 2010

Kultur med nya ögon-utredningen överlämnad,hoppas på debatt

I fredags hade jag tillsammans med styrgruppen vars ledamöter representerar samtliga länets kommuner och landsting och Regionförbundets kulturansvariga Maria Agestam samt affärskonsulten Claes Brunius slutmöte för uppdraget Kultur med nya ögon. Till mötet var denna gång inbjudet ytterligare företrädare från länets kommunstyrelser och landstingsstyrelse och det var många intressanta diskussioner. Det har varit ett mycket lärorikt år ,där jag som ordförande i arbetet har träffat hundratals människor för att diskutera kulturens betydelse för tillväxten. Vi har mött såväl större som mindre företagare exempelvis Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens Näs, Rockarkivet, Visarkivet,Kulbacken, Hultsfredsfestivalen,Virserums konsthall, VIDA museum, Kultivator och mängder av kreativa konstnärer inom olika branscher, vi har deltagit i paneldebatter såväl lokalt som regionalt och nationellt, pratat med kulturföreningar, gymnasieungdomar, nya svenskar, pensionärsföreningar, kyrkan ,folkhögskolorna,bildningsförbunden m fl samt fört dialogen om aspektpolitk på kommunbesök och diskuterat med landstingsledningen.
Vi lägger nu en mängd förslag i den rapport som vi överlämnat och hoppas att Regionförbundets styrelse skickar ut materialet på remiss vid sitt styrelsemöte i kommande vecka. Sedan är det upp till alla som vi mött under resans gång att prioritera de förslag man anser viktigast, att lyfta fram sina synpunkter och vi hoppas få igång en debatt om kulturen. Jag insåg inte hur mycket arbete uppdraget innebar när jag tackade ja till uppgiften, de flesta av oss KS-ordförande har ju något/några extrauppgifter som liksom ingår i helheten. Eftersom jag hade fria händer att lägga upp processen så får jag ju skylla mig själv för att det blev så mycket arbete, men det har varit mycket, mycket intressant!!

I uppdraget ingick också att se över kulturinstitutionernas/konsulenternas långsiktiga finansiering, det har varit många intressanta möten med företrädarna för institutioner/organisationer. Det är imponerande vilken stark kompetens som finns i Kalmar läns basutbud av kultur. Här finns en stark profilering som vi vill vässa ytterligare med tanke på kommande troliga storregionbildning. De kommuner som är hemkommuner för kulturinstitutionerna tar ett stort ekonomiskt ansvar för lokaler och drift där framförallt Kalmar har störst åtaganden men även Nybro och Oskarshamn tar sina delar. Kulturinstitutionerna är redan idag ute över hela länet inom ramen för sitt länsuppdrag, men vi skulle vilja ha än större tillgång av baskulturen i hela länet. Det är tydligt att fler vill ha uppdrag som länsinstitution men en del av bekymret är som vanligt ekonomin....Under processen har Statens Kulturråd öppnat upp för möjligheten av fördelning av kulturanslaget till Kalmar län enligt portföljmodellen men det blir sannolikt inte med en större portfölj än den som finns idag. Även gällande kulturinstitutionernas långsiktiga finansiering lägg en mängd förslag fram men grundproblemet äger vi själva inom Kalmar län. Det offentliga anslaget till kultur i Kalmar län är mycket lågt i jämförelse med övriga län. Bland de lägsta i landet. Landstinget har inte haft förmågan att prioritera kulturfrågorna trots att det under alla år varit en del av landstingsekonomin. Detta är mycket bekymmersamt och argumenten för ökat anslag till kulturinstitutioner/organisationer och föreningar borde vara betydligt skarpare nu när man är så väl medveten om forskningens bevis gällande kulturens viktiga betydelse för hälsan.
Det behövs en möjligen långsiktig men dock en ökning av Kalmar läns offentliga budget för baskulturen. Det behövs en ökad öppenhet inom såväl det offentliga som övriga invånare för kreativa människors förmåga och kraft, det behövs ett starkare entreprenörskap,det behövs mer kunskap om de grundläggande enormt stora kulturtillgångar som finns i Kalmar län, alltifrån exempelvis runstenar och hällristningar till lokalproducerad mat, hembygdsföreningar osv osv. Kalmar län har stora möjligheter att stärka sina positioner på alla sätt med utgångspunkt i kulturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar